Sök
Meny
Menu
Ekologisk mat från jord till bord
Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?
Märkning och kontroll
Statistik och marknad
För yrkesverksamma
Nationella riktlinjer ↗
Nyheter
Om ekofakta.se
Hem
Webbplatskarta
Webbplatskarta
Nedan finner du alla sidor som finns publicerade på ekofakta.se
Ekologisk mat från jord till bord
Ekologiskt lantbruk
Ekologiskt, regenerativt, agroekologi… - vad är skillnaden?
Lästips
Ekologisk livsmedelsförädling
Ekologisk mat på restaurang och i storkök
Ekoorganisationer
Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?
Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?
Sammanfattning lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?
Vad är lokalproducerat?
Lokalt i ekologiskt
Svenskt, importerat, konventionellt eller eko – vad ska man välja?
Ekonomi i ekologisk produktion
Sammanfattningar ekonomi i ekologisk produktion
Den ekologiska marknaden
Det ekologiska lantbrukets förutsättningar
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion
Sammanfattning avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion
Stor variation i skördeskillnad mellan ekologisk och konventionell produktion globalt
Ofta stora skillnader i avkastning mellan svensk ekologisk och konventionell produktion
Mindre kvävegödsling ger mindre skördar av ekologiska grödor
Hur kan ekologisk produktion bidra till en framtida hållbar livsmedelsförsörjning?
Markbördighet och ekologisk produktion
Sammanfattning markbördighet och ekologisk produktion
Ekologisk produktion kan öka mullhalten
Ekologisk produktion gynnar livet i marken
Ekologisk produktion kan bidra till bättre markstruktur
Djurvälfärd på ekologiska gårdar
Sammanfattning djurvälfärd och djurhälsa på ekologiska gårdar
Grisar
Mjölkkor och andra nötkreatur
Lamm och får
Värphöns och slaktkycklingar
Ekologisk mat och hälsa
Sammanfattning – Ekologisk mat och hälsa
Långtidsstudier av hälsoeffekter
Näringsinnehåll och matens sammansättning
Bekämpningsmedelsrester och hälsoeffekter
Innehåll av skadliga ämnen i maten
Antibiotikaanvändning och resistens
Klimat och ekologisk produktion
Sammanfattning klimat och ekologisk produktion
Klimatpåverkan är ungefär lika stor från ekologisk som från konventionell mat
Kolinlagring i jordbruksmark – finns skillnader mellan ekologiska och konventionella jordar?
Vad vi äter påverkar klimatet
Växthusgaserna - koldioxid, metan och lustgas
Mer än klimat har betydelse för hållbarhet i lantbruket
Biologisk mångfald och ekologisk produktion
Sammanfattning biologisk mångfald och ekologisk produktion
Fler arter på ekologiska gårdar
Biologisk mångfald och aktivitet i marken
Kemisk bekämpning är negativt för mångfalden
Odlingslandskapet påverkar effekter av ekologiskt lantbruk
Land sparing och land sharing – att spara eller dela mark
Biologisk mångfald bidrar till hållbar utveckling
Växtskydd och bekämpningsmedel i ekologisk produktion
Sammanfattning växtskydd och bekämpningsmedel i ekologisk produktion
Användning av kemiska bekämpningsmedel i lantbruket
Ingen eller mycket liten användning av kemisk bekämpning i ekologiskt lantbruk
Förebyggande växtskydd och andra bekämpningsmetoder i ekologisk produktion
Miljörisker med kemisk bekämpning
Växtnäring och risk för övergödning i ekologisk produktion
Sammanfattning – växtnäring och risk för övergödning i ekologisk produktion
Växtnäringsförsörjning i ekologiskt lantbruk
Genomsnittligt mindre kväveförluster från ekologiska gårdar
Små skillnader i fosforförluster mellan eko och konventionellt
Produktionsmetoder med ökad risk för växtnäringsförluster
Minskad användning av kväve och fosfor i lantbruket krävs för att nå klimat- och övergödningsmål
Korta informationsfilmer
Märkning och kontroll
Ekologiska principer
Kontroll av ekologisk produktion
Ekologiska märkningar
Statistik och marknad
Statistik och marknad ekologiskt lantbruk
Ekologisk livsmedelsproduktion, förädling, handel & grossist
Ekologisk mat på restaurang, storhushåll och butik
Export av ekologiska livsmedel
För yrkesverksamma
Regelverk och certifiering - ekologisk produktion
Ekologisk certifiering
Regler för EU-ekologisk produktion
Regler för KRAV-certifierad produktion
Artiklar om regeländringar från 2022
Nationella riktlinjer för ekologisk produktion
Ekologiska lantbrukare
Forskning om ekologisk produktion
Projektkatalog ekoforskning/Swedish research on organic food and farming
Forskning om ekologiskt lantbruk/Mapping organic research in Sweden during the last decade
SLU Ekoforsk/Field research on organic production
Jordbruksverket/The Swedish Board of Agriculture
Research council Formas
Stiftelsen Lantbruksforskning/The Swedish Farmers’ Foundation for Agricultural Research
CORE Organic
Ekhagastiftelsen/Ekhaga foundation
Forskningsagendor
Organic Eprints
Organic Farm Knowledge
Ekologisk sortprovning och fältförsök
Guide för marknadskommunikation
Organisationer relevanta för eko
Ekologisk produktion på Jordbruksverket
Utbildningar ekologisk produktion och ekologisk mat
Tillåtetbedömda insatsmedel