Menu
Statistik och marknad
Märkning och kontroll
Ekologisk mat från jord till bord
Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?
För yrkesverksamma
Nyheter
Sök
Hem
Webbplatskarta
Webbplatskarta
Nedan finner du alla sidor som finns publicerade på ekofakta.se
Statistik och marknad
Lantbruk
Livsmedelsproduktion, förädling, handel & grossist
Restaurang, storhushåll och butik
Export
Märkning och kontroll
Ekologiska principer
Kontroll
Märkningar
Ekologisk mat från jord till bord
Lantbruk
Livsmedelsförädling
Restaurang och storkök
Butik
Organisationer
Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?
Mat och hälsa
Sammanfattning – Ekologisk mat och hälsa
Långtidsstudier av hälsoeffekter
Näringsinnehåll och matens sammansättning
Bekämpningsmedelsrester och hälsoeffekter
Innehåll av skadliga ämnen i maten
Antibiotikaanvändning och resistens
Avkastning och livsmedelsförsörjning
Sammanfattning avkastning och livsmedelsförsörjning
Stor variation i skördeskillnad mellan ekologisk och konventionell produktion globalt
Ofta stora skillnader i avkastning mellan svensk ekologisk och konventionell produktion
Mindre kvävegödsling ger mindre skördar av ekologiska grödor
Hur kan ekologisk produktion bidra till en framtida hållbar livsmedelsförsörjning?
Djurvälfärd på ekologiska gårdar
Sammanfattning djurvälfärd och djurhälsa på ekologiska gårdar
Grisar
Mjölkkor och andra nötkreatur
Lamm och får
Värphöns och slaktkycklingar
Klimat
Sammanfattning
Klimatpåverkan är ungefär lika stor från ekologisk som från konventionell mat
Kolinlagring i jordbruksmark – finns skillnader mellan ekologiska och konventionella jordar?
Vad vi äter påverkar klimatet
Växthusgaserna - koldioxid, metan och lustgas
Mer än klimat har betydelse för hållbarhet i lantbruket
Biologisk mångfald
Sammanfattning biologisk mångfald
Fler arter på ekologiska gårdar
Biologisk mångfald och aktivitet i marken
Kemisk bekämpning är negativt för mångfalden
Odlingslandskapet påverkar effekter av ekologiskt lantbruk
Land sparing och land sharing – att spara eller dela mark
Biologisk mångfald bidrar till hållbar utveckling
Växtskydd och bekämpningsmedel
Sammanfattning växtskydd och bekämpningsmedel
Användning av kemiska bekämpningsmedel i lantbruket
Ingen eller mycket liten användning av kemisk bekämpning i ekologiskt lantbruk
Förebyggande växtskydd och andra bekämpningsmetoder i ekologisk produktion
Miljörisker med kemisk bekämpning
Risker med bekämpningsmedel i ekologisk produktion
Förluster av växtnäring och övergödning
Sammanfattning förluster av växtnäring och övergödning
Genomsnittligt mindre kväveförluster från ekologiska gårdar
Små skillnader i fosforförluster mellan eko och konventionellt
Produktionsmetoder med ökad risk för växtnäringsförluster
Källor till övergödande utsläpp från lantbruket
För yrkesverksamma
Regelverk och certifiering
Certifiering
Regler för EU-ekologisk produktion
Regler för KRAV-certifierad produktion
Nationella riktlinjer för ekologisk produktion
Lantbrukare
Guide för marknadskommunikation
Organisationer