Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion

Skördarna i ekologisk produktion är generellt lägre än i konventionell produktion. Det har därför ifrågasatts om ekologisk produktion kan producera mat så det räcker till alla. Studier visar dock att det skulle vara möjligt att försörja den växande befolkningen med ekologiskt producerade livsmedel på befintlig jordbruksmark om konsumtionen av animaliska produkter begränsas och svinnet minskar i alla led i livsmedelskedjan.


Genom en minskad konsumtion av kött i den rika delen av världen och högre skördar i låginkomstländer räcker jordbruksmarken för att producera mat till fler framöver. Detta gäller även om skördarna i det industrialiserade lantbruket skulle minska något. Att människor svälter idag beror inte på matbrist utan på att tillgången till mat är mycket ojämnt fördelad.

Nyheter inom avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion

2025-06-27

Växtnäring påverkar ogräs i ekologisk odling

I strävan efter ett mer hållbart jordbruk spelar ogräs en dubbel roll genom att hota växtproduktionen och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden på jordbruksmark. Hur grödorna odlas, till exempel hur mycket de gödslas, kan förändra ogräsens förekomst och artsammansättning med konsekvenser för både konkurrensen mellan ogräs och grödor och den biologiska mångfalden. Läs vidare
;