Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

Sammanfattningar och fördjupning om miljö, hälsa, djurvälfärd och livsmedelsförsörjning

På dessa sidor presenteras en översikt av vad forskningen säger kring hur ekologisk produktion och konsumtion påverkar miljö och samhälle. Sidorna har tagits fram av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) och är hämtade från Epok:s hemsida. En lättillgänglig översikt ges i sammanfattningar och ingresser till de olika avsnitten. Det finns också mer omfattande texter att läsa om du vill fördjupa dig och slutligen presenteras källmaterialet i referenslistor. Vi tipsar också om vidare läsning i anslutning till texterna.

Epok är ensamt ansvarig för texterna som baseras på vetenskapliga arbeten. Texterna har också diskuterats och granskats av andra forskare och experter.


Avsikten är att portalen regelbundet ska uppdateras och utvecklas. Det innebär att forskningsunderlag för fler ämnesområden kan komma att presenteras på dessa sidor.

Innehåll

Nyheter inom vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

2023-12-01

Vanliga bekämpningsmedel inom jordbruket skadade humlor i stort experiment

Skärpt reglering inom EU skulle skydda pollinatörer från bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Men ett stort fältförsök med humlor som placerades ut i äppel- och rapsodlingar i åtta länder visar att dagens riskbedömning fortfarande inte räcker till. Ju fler och giftigare bekämpningsmedel som humlorna träffade på desto sämre mådde samhällena, de producerade färre nya humlor. Läs vidare
;