Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

Sammanfattningar och fördjupning om miljö, hälsa, djurvälfärd och livsmedelsförsörjning

På dessa sidor presenteras en översikt av vad forskningen säger kring hur ekologisk produktion och konsumtion påverkar miljö och samhälle. Sidorna har tagits fram av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) och är hämtade från Epok:s hemsida. En lättillgänglig översikt ges i sammanfattningar och ingresser till de olika avsnitten. Det finns också mer omfattande texter att läsa om du vill fördjupa dig och slutligen presenteras källmaterialet i referenslistor. Vi tipsar också om vidare läsning i anslutning till texterna.

Epok är ensamt ansvarig för texterna som baseras på vetenskapliga arbeten. Texterna har också diskuterats och granskats av andra forskare och experter.


Avsikten är att portalen regelbundet ska uppdateras och utvecklas. Det innebär att forskningsunderlag för fler ämnesområden kan komma att presenteras på dessa sidor.

Innehåll

Nyheter inom vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

2021-11-15

Nytt avsnitt på Ekofakta: Lokalt och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?

Vad är bäst för miljö, ekonomi, krisberedskap och konsument? Lokalt eller ekologiskt? Och måste man välja? – Det framställs ofta som att det finns en konflikt mellan lokalt och ekologiskt i debatten. I det här nya avsnittet i ”Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk” försöker vi reda ut begreppen och ge läsaren lite mer fakta om hur man kan tänka om man ställs inför ett val, säger Rebecka Milestad, huvudförfattare till artiklarna. Läs vidare
;