Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

Sammanfattningar och fördjupning om miljö, hälsa, djurvälfärd och livsmedelsförsörjning

På dessa sidor presenteras en översikt av vad forskningen säger kring hur ekologisk produktion och konsumtion påverkar miljö och samhälle. Sidorna har tagits fram av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) och är hämtade från Epok:s hemsida. En lättillgänglig översikt ges i sammanfattningar och ingresser till de olika avsnitten. Det finns också mer omfattande texter att läsa om du vill fördjupa dig och slutligen presenteras källmaterialet i referenslistor. Vi tipsar också om vidare läsning i anslutning till texterna.

Epok är ensamt ansvarig för texterna som baseras på vetenskapliga arbeten. Texterna har också diskuterats och granskats av andra forskare och experter.


Avsikten är att portalen regelbundet ska uppdateras och utvecklas. Det innebär att forskningsunderlag för fler ämnesområden kan komma att presenteras på dessa sidor.

Innehåll

Nyheter inom vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

2021-12-21

Gener som skyddar gamla vetesorter mot sjukdom kartlagda och fria att utnyttja

I gamla spannmålssorter kan det finnas värdefulla egenskaper som har gått förlorade i moderna sorter. Nu har ett SLU-lett forskarlag identifierat gener som ger resistens mot svartpricksjuka och mjöldagg i en stor samling gamla höstvetesorter. De genetiska markörer som har tagits fram kan användas fritt av växtförädlare, för att snabbare ta fram nya sorter med ett minskat behov av bekämpningsmedel. Läs vidare
;