Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

Sammanfattningar och fördjupning om miljö, hälsa, djurvälfärd och livsmedelsförsörjning

På dessa sidor presenteras en översikt av vad forskningen säger kring hur ekologisk produktion och konsumtion påverkar miljö och samhälle och sidorna har tagits fram av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok). En lättillgänglig översikt ges i sammanfattningar och ingresser till de olika avsnitten. Det finns också mer omfattande texter att läsa om du vill fördjupa dig och slutligen presenteras källmaterialet i referenslistor. Vi tipsar också om vidare läsning i anslutning till texterna.

Epok är ensamt ansvarig för texterna som baseras på vetenskapliga arbeten. Texterna har också diskuterats och granskats av andra forskare och experter. Avsikten är att portalen regelbundet ska uppdateras och utvecklas. Det innebär att forskningsunderlag för fler ämnesområden kan komma att presenteras på dessa sidor.

För att läsa mer om forskningsprojekt, finansiering och forskningsagendor för ekologisk produktion se Forskning om ekologisk produktion

Innehåll

Nyheter inom vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

2024-08-19

Potential för större skördar från ekoodlingar

En av de största utmaningarna globalt är att förse världens befolkning med mat på ett hållbart sätt. Ekologisk odling är en möjlighet, men baksidan är att den ger sämre skördar än konventionell odling. Studier ledda från Lunds universitet visar nu att skördeskillnaden mellan ekologisk och konventionell odling är mindre än man tidigare trott, men ändå klart mindre än för konventionell odling. Genom kunskap om vad som begränsar ekologiska skördar, finns det dock potential att öka dessa. Samtidigt är det viktigt att bevaka vilka miljöeffekter som nya skötselmetoder kan medföra. Läs vidare
;