Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion

Skördarna i ekologisk produktion är generellt lägre än i konventionell produktion. Det har därför ifrågasatts om ekologisk produktion kan producera mat så det räcker till alla. Studier visar dock att det skulle vara möjligt att försörja den växande befolkningen med ekologiskt producerade livsmedel på befintlig jordbruksmark om konsumtionen av animaliska produkter begränsas och svinnet minskar i alla led i livsmedelskedjan.


Genom en minskad konsumtion av kött i den rika delen av världen och högre skördar i låginkomstländer räcker jordbruksmarken för att producera mat till fler framöver. Detta gäller även om skördarna i det industrialiserade lantbruket skulle minska något. Att människor svälter idag beror inte på matbrist utan på att tillgången till mat är mycket ojämnt fördelad.

Nyheter inom avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion

2024-09-12

Faktablad: Scenarier kring växtföljder i växthus

I LTV-fakultetens faktablad 2/2024 från SLU Alnarp, skriver forskarna Beatrix Alsanius och Anna Karin Rosberg om olika möjliga scenarier för ekologisk växthusproduktion. Scenarier finns för odling i låg- och högintensiva växthus och tunnlar. Växtföljderna i scenarierna kombinerar avsalugrödor som tomat och gurka med kulturer som odlas i syfte att fixera kväve, fånga näring respektive förbättra markstrukturen. Dessa kulturer nämns i faktabladet som ”agroecological service crops”, förkortat ASC. Läs vidare
;