Ekonomi i ekologisk produktion

Det finns flera faktorer som påverkar lönsamheten för den ekologiska gården. Marknaden för ekologiska varor är en viktig faktor, där vi under många år sett en växande marknad i Sverige, vilken dock har stagnerat efter covid-19-pandemin. Andra viktiga faktorer är konsumenternas betalningsvilja för ekologiska mervärden, gröna mål för offentliga upphandlingar, avkastningsnivåer hos ekologiska gårdar, förändrade kostnader, samt ersättning för omställningen och driften av ekologisk produktion. Utöver dessa faktorer är lantbrukarens målsättning med verksamheten och kunskap om såväl ekologiskt lantbruk som ekonomi avgörande för den individuella gårdens lönsamhet.

Nyheter inom ekonomi i ekologisk produktion

2024-06-17

Ökad hållbarhet i livsmedelssektorn genom banbrytande innovationer

Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar - naturresursanvändningen behöver effektiviseras, den negativa påverkan på klimat och miljö behöver minska, arbetsmiljön förbättras och de ekonomiska förutsättningarna stärkas. Ett sätt att hantera dessa utmaningar är genom banbrytande, så kallad transformativ, innovation. Det lanseras dock få banbrytande innovationer bland svenska livsmedelsföretag. Varför är det så och hur kan vi ändra på detta? Läs vidare
;