Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?

Det finns ingen enhetlig definition av lokalproducerat eller lokal mat. Lokalproducerat handlar mycket om närhet mellan produktion och konsumtion medan ekologiskt handlar om produktionssystemet. Ekologisk produktion är styrd av regelverk och därför lättare att definiera, även om det kan skilja något mellan olika länder och tilläggsmärkningar.

Ibland ställs konsumenten inför ett val mellan lokalproducerat och ekologiskt. Vad som är bästa val beror på vilka miljö- och hälsoaspekter som värderas högst.

Nyheter inom lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?

2025-09-10

Biologisk mångfald kan skyddas genom en kombination av hållbart jordbruk och skydd av lämpliga livsmiljöer

Är intensivt odlade områden med större naturliga livsmiljöer (”land sparing”) eller hållbart jordbruk över ett större område (”land sharing”) bättre för den biologiska mångfalden? En ny litteraturöversikt från FiBL menar att den bidrar till att klargöra debatten. Översikten visar att den vetenskapliga evidensen är ofullständig och att ingen av metoderna i sig erbjuder en heltäckande lösning. Författarna till artikeln menar att det behövs både hållbart skötta jordbrukslandskap och lämpliga, ostörda livsmiljöer för att bevara den biologiska mångfalden. Läs vidare
;