Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?

Det finns ingen enhetlig definition av lokalproducerat eller lokal mat. Lokalproducerat handlar mycket om närhet mellan produktion och konsumtion medan ekologiskt handlar om produktionssystemet. Ekologisk produktion är styrd av regelverk och därför lättare att definiera, även om det kan skilja något mellan olika länder och tilläggsmärkningar.

Ibland ställs konsumenten inför ett val mellan lokalproducerat och ekologiskt. Vad som är bästa val beror på vilka miljö- och hälsoaspekter som värderas högst.

Nyheter inom lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja?

2025-06-10

Organics as a response to urgent need for resilient food systems – Nordic-Baltic scientific conference

En nordisk-baltisk vetenskaplig konferens om ekologisk mat och ekologiskt lantbruk planeras på Ultuna den 15–17 juni 2026. Syftet med konferensen är att dela och diskutera aktuell forskning om ekologisk mat och ekologiskt lantbruk kopplat till ett mer resilient och robust livsmedelssystem. Vi välkomnar forskare, intressenter och beslutsfattare att aktivt delta i diskussionerna. Spara datumet och håll utkik, mer information kommer efter sommaren. Läs vidare
;