Biologisk mångfald och ekologisk produktion

Ekologisk produktion gynnar den biologiska mångfalden. Forskningsgenomgångar, främst från Europa, visar att det i genomsnitt finns cirka 30 procent fler arter och även fler individer av många arter på ekologiska gårdar. Resultaten har varit robusta under de senaste 30 åren.

Frånvaro av kemisk bekämpning, variation i odlingen och betande djur är faktorer som är gynnsamma för mångfalden, vilka är vanliga kännetecken för den ekologiska produktionen. Ekologisk produktion bidrar även med naturnyttor som pollinering och biologisk bekämpning av skadegörare.

Innehåll

Nyheter inom biologisk mångfald och ekologisk produktion

2025-09-10

Biologisk mångfald kan skyddas genom en kombination av hållbart jordbruk och skydd av lämpliga livsmiljöer

Är intensivt odlade områden med större naturliga livsmiljöer (”land sparing”) eller hållbart jordbruk över ett större område (”land sharing”) bättre för den biologiska mångfalden? En ny litteraturöversikt från FiBL menar att den bidrar till att klargöra debatten. Översikten visar att den vetenskapliga evidensen är ofullständig och att ingen av metoderna i sig erbjuder en heltäckande lösning. Författarna till artikeln menar att det behövs både hållbart skötta jordbrukslandskap och lämpliga, ostörda livsmiljöer för att bevara den biologiska mångfalden. Läs vidare
;