Klimat och ekologisk produktion

Räknat per kg produkt är klimatpåverkan ungefär lika stor för ekologiska och som för konventionella grödor. Det förklaras av att skördenivåerna för flera av de vanligaste grödorna är lägre i ekologisk produktion, samtidigt som utsläpp av växthusgaser per hektar är lägre från ekologiskt odlade åkrar jämfört med konventionella. Det medför att skillnaderna jämnas ut om man räknar utsläpp per kg produkt.

Skillnader i skörd beror till stor del på att man inom ekologisk produktion ofta använder mindre mängd kväve per hektar. Mindre kvävegödsling ger lägre lustgasutsläpp från marken och utsläppen från produktionen av konstgödsel undviks också i ekologisk produktion.

Nyheter inom klimat och ekologisk produktion

2024-12-19

Ny rapport från EU visar att ekologisk produktion är ett viktigt verktyg i CAP-arbetet för att nå klimatmål

EU-kommissionen släppte i slutet av november en rapport där man presenterar en analys av potentiellt bidrag till minskad klimatpåverkan av EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP (Common Agricultural Policy). Analysens slutsatser är att nationella åtgärdsplaner inom CAP för perioden 2023 till 2027 har potential att avsevärt bidra till klimatmålen inom jordbrukssektorn, och detta främst genom användning av växtföljder och diversifiering, täckgrödor samt omställning till ekologisk produktion. Läs vidare
;