Djurvälfärd på ekologiska gårdar

God djurvälfärd och djurhälsa är viktiga mål inom ekologisk animalieproduktion och man eftersträvar ett starkt djurskydd, i synnerhet som respekterar djurens behov att kunna utföra artspecifika naturliga beteenden. Att djur ska ha möjlighet att leva ett naturligt liv rankas högt i det ekologiska lantbruket och ses som en förutsättning för god djurvälfärd. I dagens ekoproduktion ges djuren också ofta goda förutsättningar att kunna utföra beteenden i enlighet med sina behov. Bland annat erbjuds de utevistelse, grovfoder och större vistelseyta, vilket främjar naturligt utforskande samt födosöks- och ätbeteenden.

 

Den ekologiska djurhållningen har i många fall hälso- och djurvälfärdsfördelar, men inom vissa områden behövs förbättringar. Till exempel kan ekologiska djur ha ökad risk för vissa parasitsjukdomar som sprids då djuren går på bete. Ekologiska värphöns löper större risk för fjäderhackning och det är högre risk för grisar som går på bete att få benproblem. Viktiga områden för utveckling är, på samma sätt som i konventionell produktion, juverhälsa hos mjölkkor och får samt att öka överlevnaden hos lamm, smågrisar och kycklingar.

Nyheter inom djurvälfärd på ekologiska gårdar

2023-12-01

Flera nya doktorandprojekt med ekoinriktning från SLU-fakulteter

Stadsanslaget för ekologisk fältforskninng har tidigare utlysts via enskilda projekt genom SLU Ekoforsk men från och med 2023 delas pengarna ut till fakulteterna i stället. Fakulteterna för veterinärmedicin och husdjursvetenskap (VH) samt för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV) har valt att satsa pengarna på doktorandprojekt med ekoinriktning, bland annat om benhälsa hos ekologiska grisar och utveckling av ekologisk frukt- och grönsaksodling på friland eller i växthus. Läs vidare
;