Forskning om ekologisk produktion

På dessa sidor har vi samlat information och länkar relevanta för forskning för ekologisk produktion och ekologisk mat. Utöver forskningsagendor och länkar till europeiska sidor finns också SLU Ekologisk produktion och konsumtions stora projektkatalog med svensk ekoforskning från 2008 fram till nu. Där finns även information och länkar till de stora finansiärerna av svensk ekofoskning. Katalogen som uppdateras löpande har tidigare publicerats som en trycksak men presenteras från och med 2022 som en webbsida, både på svenska och engelska vilket möjliggör internationell spridning.

Om du vill läsa en översikt av vad forskningen säger kring hur ekologisk produktion och konsumtion påverkar miljö och samhälle se Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?

Nyheter inom forskning om ekologisk produktion

2025-01-21

Se slutseminariet från projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat”

I början av december hölls slutseminariet för det Formas-finansierade projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som avslutas efter sex år. I projektet har kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling jämförts, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser har genomförts och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter har identifierats. Dessutom har innovativa produkter med kulturspannmål skapats, exempelvis olika sorters gröt. För dig som missade seminariet eller vill se det igen finns nu inspelningen tillgänglig på SLU-play. Läs vidare
;