Biologisk mångfald och ekologisk produktion

Ekologisk produktion gynnar den biologiska mångfalden. Forskningsgenomgångar, främst från Europa, visar att det i genomsnitt finns cirka 30 procent fler arter och även fler individer av många arter på ekologiska gårdar. Resultaten har varit robusta under de senaste 30 åren.

Frånvaro av kemisk bekämpning, variation i odlingen och betande djur är faktorer som är gynnsamma för mångfalden, vilka är vanliga kännetecken för den ekologiska produktionen. Ekologisk produktion bidrar även med naturnyttor som pollinering och biologisk bekämpning av skadegörare.

Innehåll

Nyheter inom biologisk mångfald och ekologisk produktion

2025-04-01

Betydelsen av ekologisk odling och lähäckar för ett multifunktionellt jordbruk

Att hitta mer hållbara sätt att producera livsmedel är en stor utmaning mot bakgrund av den minskande biologiska mångfalden och klimatförändringarna. Multifunktionella agroekosystem behöver utvecklas som kan kombinera en balans mellan produktion och bevarande av naturresurserna, både på kort och lång sikt. I en ny studie har en grupp franska forskare undersökt den relativa betydelsen av ekologisk odling och mängden lähäckar i landskapet för ett multifunktionellt jordbruk. Läs vidare
;