Ekologisk mat och hälsa

Spelar det någon roll för hälsan om man äter ekologiskt? Det finns en handfull stora studier där hälsoeffekter av att äta ekologisk mat studerats genom att under lång tid följa konsumenter som föredrar antingen ekologisk eller konventionell mat. Dessa pekar på vissa positiva hälsoeffekter, men slutsatserna är än så länge osäkra. Andra aspekter av kosten spelar större roll.

Ekologiskt producerad mat har betydligt lägre halter av bekämpningsmedelsrester än konventionellt producerad mat. Studier bland befolkningen pekar på negativa effekter av vissa bekämpningsmedel på bland annat utvecklingen av nervsystemet hos barn, trots att medlen genomgår omfattande säkerhetstester innan de godkänns. För de som arbetar i odlingar i utvecklingsländer, där reglerna kring kemikalier ofta är svaga, finns större hälsorisker. Det finns dock ganska få betydelsefulla skillnader vad gäller innehåll av näringsämnen i ekologiskt producerad mat jämfört med konventionellt producerad.


Internationellt är antibiotikaanvändningen kraftigt begränsad i ekologisk jämfört med konventionell djurhållning. Det medför lägre förekomst av antibiotikaresistenta bakterier på ekologiska gårdar. I Sverige är dock antibiotikaanvändningen låg även i konventionella djurbesättningar. 

Nyheter inom ekologisk mat och hälsa

2025-06-10

Organics as a response to urgent need for resilient food systems – Nordic-Baltic scientific conference

En nordisk-baltisk vetenskaplig konferens om ekologisk mat och ekologiskt lantbruk planeras på Ultuna den 15–17 juni 2026. Syftet med konferensen är att dela och diskutera aktuell forskning om ekologisk mat och ekologiskt lantbruk kopplat till ett mer resilient och robust livsmedelssystem. Vi välkomnar forskare, intressenter och beslutsfattare att aktivt delta i diskussionerna. Spara datumet och håll utkik, mer information kommer efter sommaren. Läs vidare
;