Vallensilage till grisar – lokal foderresurs med stor potential

2024-12-05
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Djurvälfärd på ekologiska gårdar För yrkesverksamma Forskning om ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Jhon Perez är sedan september ny doktorand vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (THV) på SLU och ska arbeta med ensilage från gräs- och baljväxter som foder till grisar. Projektet tittar på många parametrar som exempelvis effekter på beteende och mag-tarmhälsa där ett viktigt fokusområde kommer vara hur ensilage från vallgrödor kan användas mer resurseffektivt i nuvarande och framtida produktionssystem för grisar. Projektet har ekologisk grisproduktion som utgångspunkt men resultaten kan även gynna konventionell produktion i lika stor utsträckning. Jhon ansluter också till SustAinimal och blir den första doktoranden i centrumbildningen som fokuserar på grisar.

En stor utmaning i ekologisk grisproduktion är den begränsade tillgången till högkvalitativa proteinfoder. Eftersom gräs och baljväxter har god protein- och aminosyraprofil, har de potential att ingå som en råvara i foder till grisar. Lagrat som ensilage kan det fungera som en lokal foderresurs året runt, vilket också ger grisarna berikning och kan på så sätt även bidra till att öka välfärden hos grisarna. Genom att nyttja mark med sämre markförhållanden, till exempel med odling av vall och fånggrödor som sedan används till foder, kan också en effektivare markanvändning uppnås.

Nyligen avslutades projektet ”Ökat utnyttjande av vall i foder till grisar” som bland annat undersökt hur ensilage i foder fungerar till grisar, i vilken form det är det bäst att ge samt hur det påverkar tillväxt, beteende, fertilitet och lantbrukarens ekonomi. Jhons projekt är en fortsättning på projektet men med fokus på att hitta ett optimalt näringsvärde i vallen som passar till grisar och hur vallensilaget kan inkluderas i fodersystemet på gården.

Att ensilage är ett bra foder till grisar på många sätt vet vi, jag ska i mitt doktorandprojekt ta reda på vilken sorts vall som passar bäst näringsmässigt och vad grisarna tycker smakar bäst. En optimerad vall är inte särskilt mycket värd om inte grisarna vill äta av den, säger Jhon som kommer att börja projektet med en systematisk litteraturgenomgång för att se vilken forskning och praktiska erfarenheter som finns av ensilerad gräsbaljväxtvall till grisar.

Utöver litteraturgenomgången finns flera andra mål med projektet:

  • Att studera växande grisars preferens och ensilageintag vid utfodring med gräsbaljväxtensilage, med olika TS-halt och olika botanisk och kemisk sammansättning.

  • Att studera effekten av att inkludera gräsbaljväxtensilage i foder till slaktgrisar på produktion, beteende, kväveretention och mag-tarmhälsa.

  • Att testa och utvärdera olika tekniker för skörd, lagring och hantering av vallensilage och hur det kan inkluderas i utfodringssystem för torr- och blötfoder.

Projektet ska öka kunskapen om resurseffektiv användning av vallgrödor i produktionssystem för grisar. Bättre förståelse för vilka vallgrödor som bör ingå, skördetidpunkt och faktorer som påverkar näringskvaliteten och smaklighet för grisarna är väsentlig för en god konsumtion och ett bra näringsutnyttjande. För att öka användning och hantering av vallgrödor och inkludera den i utfodringssystem för grisar behövs ny teknik och foder och foderutveckling måste ta hänsyn till god djurhälsa och välbefinnande. I en hållbar framtid kommer detta projekt att bidra till "One Health"-perspektivet genom att sträva efter hög djurhälsa och välfärd, livsmedelssäkerhet och goda arbetsvillkor för ekologiska lantbrukare.

Jhon Perez är ursprungligen från Peru men bor sedan 2007 i Skåne där han bland annat har arbetat i grisbranschen med integrerade besättningar de senaste tolv åren. I Peru arbetade han tidigare som ansvarig för att leda och genomföra lantbruksprojekt inom husdjursproduktion för gymnasieelever från fattigdomszoner.

– Jag har kunskaper om flera djurslag, inklusive sällskapsdjur och genom att ha studerat och arbetat med djur i en längre period har jag utvecklat min kunskap relaterad till djurhållning, djurvälfärd, och djurskydd inom forskning och husdjursnäringen. Jag har alltid haft en passion för att arbeta nära djur, att säkerställa deras välmående och bidra till ett gott liv är min huvudfokus, avslutar Jhon.