Mer protein och fett i mjölken med ny betesfålla på eftermiddagen

2024-12-02
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Djurvälfärd på ekologiska gårdar För yrkesverksamma SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Ett försök under våren 2022 visade att tilldelning av nytt bete till mjölkkor till kvällen ökade mängden fett och protein i mjölken jämfört med om korna fick nytt bete på morgonen. Mängden energi korrigerat mjölk (ECM) ökade med 2,5 kg per ko och dag genom denna enkla åtgärd. Forskarna bakom studien spekulerar i att en orsak till ökningen är att betets näringsvärde är mera gynnsam på eftermiddagen jämfört med på morgonen.

Bete är en viktig resurs i den ekologiska produktionen och forskningen inom området är viktig för att öka kunskapen om hur betesdriften kan utvecklas för att öka resurseffektiviteten och lönsamheten i produktionen. Det är känd att torrsubstanshalten och andelen lösliga kolhydrater i betet ökar under dagen, medan halten av strukturella kolhydrater och råprotein minskar. Detta tyder på att näringsvärdet är högre under eftermiddagen än på morgonen på grund av ett bättre balanserat förhållande mellan kol och kväve i betet. Syftet med studien var att jämföra om tilldelning av en ny betesfålla på morgonen eller på kvällen påverkade kornas betesintag, beteende och avkastning.

Ett tre veckor långt betesförsök genomfördes under maj månad på en ekologisk mjölkgård i Halland. Sextio mjölkkor delades in i två behandlingsgrupper. Den ena gruppen fick tillgång till nytt bete efter morgonmjölkningen och den andra fick tillgång till nytt bete efter eftermiddagsmjölkningen. Korna gick på bete hela dygnet och tilldelades 4 kg spannmål per dag som utfodrades i samband med mjölkningen.

Samma mjölkmängd men högre halter

Det var ingen skillnad i mjölkmängd i kg mjölk mellan grupperna, men korna i eftermiddagsgruppen producerade en större mängd energikorrigerad mjölk 28,6 kg ECM jämfört med korna i morgongruppen 26,0 kg ECM. Korna i eftermiddagsgruppen hade signifikant större proteinmängd och tenderade att ha större fettproduktion vilket sammanlagt ökade mängden ECM. Det var ingen skillnad i tiden som korna betade eller var inaktiva men korna i morgongruppen tillbringade mer tid med att idissla. Forskarna i projektet resonerar kring att skillnaderna i mängd ECM och proteinproduktion mellan grupperna skulle kunna vara kopplade till förändringen i betesväxternas kemiska sammansättning mellan dag och natt. Det skulle dock behövas en djupare analys av samspelet mellan kornas betesbeteende och den dagliga variationen i betesmarkens kemiska sammansättning för att kunna svara säker på detta.

I den praktiska produktionen är resultatet av detta försök enkelt att införa på många gårdar som tillämpar rotationsbete i många fållor. Det är en enkel åtgärd att ge korna en ny fålla på kvällen i stället för på morgonen om det kan öka halterna i mjölken.

Läs mer om studien

Förbättrat betesutnyttjande hos mjölkkor