Påverkar årstiden grisarnas vilja att vara ute?

2024-11-07
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Djurvälfärd på ekologiska gårdar För yrkesverksamma SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Suggor och smågrisar har väldigt olika värmebehov. Medan vuxna suggor har en komfortzon mellan 16 och 25 grader behöver en nyfödd smågris ungefär 34 grader varmt för att inte frysa. Medan grisar generellt sätt är dåliga på att temperaturreglera genom att svettas har nyfödda smågrisar snarare svårt att hålla värmen eftersom de ännu inte fått vare sig tjockt skinn eller underhudsfett. I inomhusproduktion finns flera sätt att försöka reglera temperaturen och tillgodose såväl suggor som smågrisar i samma miljö. Men när grisarna går ute behöver de själva reglera sin temperatur i högre utsträckning. Genom att studera grisar som föds upp i hyddor på bete har danska forskare undersökt vilka faktorer som påverkar om grisarna går ut eller inte.

I studien undersöktes totalt 32 kullar och dess mammor under digivningsperioden (ca 49 dagar). Grisarna föddes upp utomhus på bete (300 kvadrat gräsbeklädd yta), men med tillgång till en box i en hydda. Varje hydda bestod av fyra separata boxar, så fyra suggor med kullar gick i angränsning till varandra. Inne i hyddan fanns foder, vatten och en smågrishörna. Hälften av boxarna hade en värmekälla i smågrishörnan. Under de första 9–11 levnadsdagarna var ytan utomhus begränsad för smågrisarna. I stället för att få tillgång till hela betet hade de endast tillgång till en 1,6 kvadratmeter stor yta. Suggorna kunde dock utnyttja hela ytan hela tiden. När restriktionen för smågrisarna upphörde kunde de också gå in i till de angränsade betesytorna som tillhörde de andra tre boxarna i hyddan. Hälften av kullarna föddes under sommaren och hälften under vintern. Man studerade bland annat var grisarna tillbringade sin tid och hur detta relaterade till omgivande temperatur och luftfuktighet. Mängden nederbörd skiljde sig inte mellan sommar och vinter, men mediantemperaturen under sommaren var 16,9 grader, medan mediantemperaturen under vintern var 4,8 grader.

Temperaturen påverkade hur mycket grisarna vistades utomhus, medan luftfuktigheten inte hade någon inverkan. Smågrisarna var ute mer när temperaturen ökade under sommaren, medan suggor var ute mer när temperaturen ökade något såväl under vintern som sommaren. Generellt var suggorna ute mindre under vintern jämfört med sommaren. Dessutom visade det sig att suggorna oftare var inomhus på morgonen jämfört med andra delar av dygnet. När smågrisarna blev större var såväl suggor som smågrisar ute mer.

Även smågrisarna var ute mindre under vintertid. Under sommaren gick exempelvis smågrisarna ut för första gången när de var ungefär 3–4 dagar gamla, medan de i genomsnitt var ute för första gången vid 8–9 dagars ålder under vintern. Generellt höll sig smågrisarna dock inomhus under de första levnadsdagarna oavsett säsong. Detta påverkades inte av om de hade en värmekälla inne i hyddan eller inte. Huruvida smågrishörnan användes påverkades av både säsong och smågrisarnas ålder. Under första levnadsveckan såg man inte en säsongseffekt på användningen av smågrishörnan, men när smågrisarna blev större kunde man se att det var smågrishörnan användes mer under vintertid (30 procent) än under sommartid (15 procent). Generellt var smågrisarna inomhus under majoriteten av tiden (ca 70–80 procent av tiden beroende på om det var sommar eller vinter).

Genom att förstå hur omgivande miljö, såsom temperatur och luftfuktighet, påverkar grisarnas vilja att gå ut har vi större möjligheter att anpassa uppfödningsmiljön som vi håller grisarna i. Det skulle resultera i en högre välfärd för grisarna i utomhussystem.

Studien

Jahoui et al., 2024. Sows and piglets adjust their use of an outdoor paddock with season and piglet age during the first weeks of life in an organic farm. Applied animal behaviour science 276.