Positivt med halm och ensilage i uteboxen

2024-10-02
Ekologisk mat från jord till bord Djurvälfärd på ekologiska gårdar Regelverk och certifiering - ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Hur kan man göra rastgården mer attraktiv för EU-ekologiska grisar och främja grisarnas möjligheter för naturligt beteende? En dansk studie har undersökt hur halm och ensilage i utemiljön påverkar grisarnas beteende och användning av rastgården. Resultaten visar att halm och ensilage stimulerar grisarna undersökande beteende och att det skapar attraktiva platser i rastgården men det finns en risk för fler konflikter.

Inom EU-ekologisk grisproduktion krävs att grisar skall ha tillgång till utevistelse, men det finns inget generellt krav på exempelvis betesdrift. I praktiken ser ges EU-ekologiska grisar ofta tillgång utevistelse genom en så kallad balkong. Det innebär att de, förutom tillgång till boxyta inomhus, har möjlighet att gå ut på en hårdgjord platta utomhus. Minst hälften av plattan skall bestå av helt golv, medan den andra halvan kan bestå av spaltgolv. Dessutom skall tak täcka delar av rastgården för att ge möjlighet för grisarna att temperaturreglera. Tillgången till utevistelsen är generellt sätt obegränsad.

Själva utomhusytan i sig ger därmed inte några tydliga möjligheter för det för grisen så viktiga undersökande beteendet eftersom den ofta främst används som toalett och ofta inte tillförs något material att undersöka. En dansk studie undersökte om det gick att göra rastgården mer attraktiv och främja grisens möjligheter för naturligt beteende genom att på rastgården ge tillgång till exempelvis ensilage eller halm. Studien genomfördes på en kommersiell eu-ekologisk gård som bedrev grisproduktion i storboxar med ungefär 410 djur per box om 637m2 (380m2 inomhus och 257m2 utomhus). Inomhus bestod boxen av såväl djupströbädd, helt golv och spaltgolv. Utomhus bestod boxen av spaltgolv närmast in/utgång och i ytterkant. Halva rastgården var täckt av tak och omgavs delvis (49m2) av en 1 meter hög vägg. Inom denna tillfördes antingen majsensilage (50kilo/dag) halm (50kilo 2 ggr/vecka) eller ingenting för att jämföra hur det påverkade grisarnas användning av rastgården.

I de boxar där halm eller ensilage tillförts, var det också fler grisar som befann sig i området där materialet tillfördes. Däremot kunde man inte finna några skillnader i den totala användningen av rastgården. När halm tillfördes var i medeltal 6,6 procent av grisarna i det halmade området, jämfört med 4,4 procent i området med ensilage och 3,2 procent i motsvarande område utan tillfört material. Att det fanns material tillgängligt på marken stimulerade också i större undersökande till undersökande beteende hos de grisar som var i området. De grisar som inte hade tillgång till halm eller ensilage ägnade istället mer tid till annan typ av beteende, som exempelvis att undersöka boxens inredning.

Funktionella ytor

Tillgång till halm ledde dessutom till att en stor andel av grisarna låg ned på den halmade ytan. Men i området utanför ytan där halm tilldelades, tenderade istället fler grisar att stå upp. Detta uppfattades som att de väntade på att få tillgång till den halmade ytan. Enligt författarna tyder det på att grisarna inte bara ville använda halmen till undersökande beteende, utan även till vila. Att ge tillgång till material på dedikerade ytor verkar därmed även kunna hjälpa grisarna att dela in boxen i funktionella ytor för exempelvis vila. Det underlättar för grisproduktionen ur en hygienaspekt. Den delen av rastgården som hade tak användes också mer under sommarmånaderna, medan delen utan tak användes mest under vintern vilket tyder på att förekomsten av tak hjälper djuren att temperaturreglera.

Risk för ranglåga djur

Förutom att undersöka hur tillgången på material påverkade grisens användning av rastgården undersökte forskarna även i en pilotstudie i vilken utsträckning grisarna vistades i alla olika delar av boxen. Resultaten tyder på att grisarna inte slumpmässigt befann sig i olika delar av boxen, utan att de på individnivå var mer troliga att tillbringa mest tid i en särskild del av boxen. Aggressiva beteenden riktade mot andra grisar var exempelvis vanligare i den delen där halm eller ensilage tilldelades. Enligt forskarna tyder det på att den delen av boxen uppfattades som attraktiv och att tillgång till den ytan åtminstone delvis styrdes av rangordning, där ranghöga djur hade mer tillgång till den attraktiva ytan än ranglåga djur. Det är därför viktigt att ha i åtanke när man designar en box att en ojämn tilldelning av resurser kan leda till konkurrens. Att möjliggör för ranglåga djur att undvika konfrontation med ranghöga djur kan i sådana fall minska risken för såväl stress som skador.

Läs hela studien

Guilherme Amorim Franchi, Tine Rousing, Lene Juul Pedersen, Meeting ethological needs – Effects of straw and roughage on attractiveness of outdoor run and behaviour of organic fattening pigs