Att lära av traditionen: Kan odlad mångfald öka skördarna i ekologisk odling?

2024-08-16
Ekologisk mat från jord till bord Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Biologisk mångfald och ekologisk produktion Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja? Forskning om ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Ett team av unga forskare från institutionen för växtproduktionsekologi på SLU har fått finansiering från Ekhagastiftelsen för att undersöka de ekologiska och näringsmässiga fördelarna med att öka den genetiska mångfalden inom odlingssystemen.

I ett tvåårigt fältexperiment på två platser i Sverige utvärderar forskarna de ekologiska och agronomiska fördelarna med moderna vetesorter och traditionella lantsorter. De testar sorterna i monokulturer, i blandningar och i samodling med åkerbönor, ur ett holistiskt perspektiv. Projektet heter DIVERSOW.

På varje odlingslott mäter de mängden ogräs och skadedjur, motståndskraft mot svampsjukdomar och hur naturliga fiender till skadedjur gynnas. De mäter också växtnäringstillgången, och grödans fysiologi och avkastning. Visionen är att ökad genetisk mångfald ska bidra till ett odlingssystem som är mer uthålligt för de olika utmaningarna som ett jordbruk med låga insatsmedel för med sig, och göra det möjligt för grödorna att växa bättre än de gör i monokulturer som är typiska för det moderna jordbruket.

Läs mer på SLU:s webbplats