Seminarium 23 juni: Hur smakar kulturspannmål?

2021-05-31
Ekologisk mat från jord till bord Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Formasprojektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” bjuder in till heldagsseminarium om kulturspannmål med fokus på smak. Seminariet kommer att ges både som fysiskt och digitalt evenemang. Max antal deltagare (på det fysiska evenemanget) bestäms av de aktuella restriktionerna för tillfället.

Program

9.00–9.30 Registrering, med kaffe & smörgås

9.30–9.40 Karin Gerhardt, projektledare, presenterar projektet. (Moderator: Göran Bergkvist).

9.40–10.00 Karin Wendin: Hur går sensorisk forskning till?
– Hur smakar egentligen mjöl?

10.00–10.40 Konsumentundersökning för deltagarna (testning av knäckebröd och småkakor bakade av Caroline Lindö)

10.40–11.00 Tove Ortman: Kulturspannmål och ekologisk odling – lantbrukares erfarenheter

11.00–11.15 Galia Zamaratskaia: Kulturspannmålens nutritionssammansätning – vad säger forskningen?

11.15–11.30 Roger Andersson: Kostfibrer & fenoler i kulturspannmålen
– varför undersöker vi det?

11.30–11.50 Frågor och diskussionspass (Göran Bergkvist).

Lunch

13.00–13.40 Caroline Lindö & Sebastien Boudet: Hur man lyfter fram
kulturspannmålets smak och näring på bästa sätt?

13.40–14.10 Curt Niklasson & Frans Brozén, föreningen Gutekorn på
Gotland: Hur jobbar Gutekorn med förädling av kulturspannmål?

14.15 – 14.40 Jan Svensson: Studie av odlings- och bakegenskaper hos enkorn och emmervete från NordGen.

14.45–15.00 Studenterna Sidonie Bridonneau & Romane Chauveteau berättar om sina pastaförsök & söta bakverk med kulturspannmål (på engelska).

15.00 Avslutning & sammanfattning, (Karin Wendin).

15.15–15.45 Fika med franska bakverk på svenska kulturspannmål

Anmälan

Läs mer och anmäl dig här: Hur smakar kulturspannmål?

Om projektet

Historiska sädesslag i framtidens mat. Kulturspannmålens roll för ekologisk spannmålsproduktion och konsumtion - kan vi lära av historien? är ett fyraårigt projekt där forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk undersöker möjligheter med gamla spannmålssorter. Projektet är tvärvetenskapligt och finansierat av Formas.

I projektet jämförs kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling under tre år, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser kommer att genomföras och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter att identifieras. Dessutom kommer innovativa produkter med kulturspannmål skapas.

Läs mer i projektets blogg: Kulturspannmål – historiska sädesslag i framtidens mat