Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? – lansering av Ekofakta.se

2021-04-21
Statistik och marknad Ekologisk mat från jord till bord Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? För yrkesverksamma SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Ekofakta öppnades förra sommaren, men på grund av Covid-19 så sköts det planerade lanseringseventet för portalen på framtiden. Tills nu då vi genomför det online! I Ekofaktas avsnitt ”Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?” har Epok i samarbete med ett antal forskare sammanställt den senaste forskningen om en rad aspekter på ekologiskt lantbruk. Nu vill vi välkomna till ett webbinarium den 19 maj där vi presenterar Ekofaktas innehåll och syfte. Vi bjuder på ett axplock från forskningssammanställningarna och en efterföljande dialog om det ekologiska lantbrukets utmaningar.

Ekofakta är uppbyggd och drivs av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) i samråd med branschorganisationerna KRAV, Ekologiska lantbrukarna, Organic Sweden och Ekomatcentrum. Webbportalen är en del i Jordbruksverkets åtgärdsplan för att uppnå regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.

Program

13:00 Epoks föreståndare Johanna Spångberg hälsar välkommen

13:05 Introduktion till Ekofakta, hur hemsidan byggts upp och vad den innehåller – av Maria Wivstad, f.d. föreståndare för Epok och projektledare för Ekofakta.se

13:20 Delar av ”Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?” presenteras

  • Klimat och livsmedelsförsörjning

  • Biologisk mångfald

  • Växtskydd

  • Växtnäring och övergödning

14:00 Paus

14:10 Vilka framtida hållbarhetsutmaningar har det ekologiska lantbruket?

Panel med bland andra Christel Cederberg (Chalmers), Sofia Sollén Norrlin (Ekologiska Lantbrukarna) och Maria Wivstad (SLU)

14:40 Öppen diskussion

15:00 Webbinariet avslutas

Anmäl dig på Epoks webbplats >