Vilka regler gäller för framtagning av ekologiskt utsäde?

Efter 2037 ska allt utsäde som används inom ekologisk produktion vara ekologiskt. Fram till dess kommer möjligheten att använda icke-ekologiskt utsäde inom ekologisk produktion att fasas ut. För att uppföröka ekologiskt utsäde får icke ekologiskt kemiskt obehandlat utsäde användas för att ta fram ekologiskt utsäde eller utsäde från omställningsmark.

När är utsäde ekologiskt utsäde?
Ettåriga växter är ekologiska om du vid skörd har odlat dem på mark som har varit omställd under minst 2 år innan du sådde grödan. Fleråriga foderväxter är ekologiska om du vid skörd har odlat grödan under minst två säsonger på mark som har varit omställd under minst 2 år innan du skördar.

När är utsädet omställningsutsäde?
Utsäde från omställningsmark är utsäde som du odlar på mark under omställning och som du skördar tidigast 12 månader efter det att du har börjat ställa om marken. Om du skördar en gröda innan 12 månader har gått, blir skörden icke-ekologisk.

Håll isär ekologiskt utsäde och utsäde från omställningsmark
Under 2022 är allt det tillgängliga utsädet i databasen OrganicXseeds registrerat som ekologiskt. Från 2023 måste ekologiskt utsäde och utsäde från omställningsmark registreras åtskilt i den svenska databasen för ekologiskt utsäde OrganicXseeds.

Parallellodling vid utsädesodling
Det är tillåtet att uppföröka utsäde av samma art och sort på sitt ekologiska företag under förutsättning att man kan redovisa särhållning. Man ska anmäla till sitt kontrollorgan 48 timmar innan skörd. Är man under omställning ska man göra en årlig uppföljning av omläggningsplanen. Du behöver inte göra en anmälan till Jordbruksverket gällande parallellodling.

Vad händer om skörden från utsädesodlingen inte uppfyller kraven för utsädescertifiering?
Du får använda eller sälja en skörd från en utsädesodling på ekologiskt certifierad mark som du har anmält för fältbesiktning men som klassats ned, som ekologisk produkt. Dock måste det vara lämpligt utifrån skälet för nedklassningen. Du får också använda skörden som eget utsäde om det är lämpligt utifrån skälet för nedklassningen. Nedklassat omställningsutsäde får säljas/användas som produkt under omställning om skörden sker först efter att det gått minst 365 dagar sedan omställningen började och om det är lämpligt beroende på skälet för nedklassning.

Enligt flyghavrelagstiftningen får flyghavre inte spridas. Sådd av stinksotsinfekterade kärnor kan leda till att mark som inte varit infekterad av stinksot blir det.

Vad gäller för utsädesblandningar?
För att få sälja en utsädesblandning till ekologiska odlare ska blandningens totala viktprocent av ekologiskt utsäde och utsäde från omställningsmark vara minst 70 viktprocent. Det betyder att högst 30 viktprocent får utgöras av icke ekologiskt kemiskt obetat utsäde. Dessa blandningar får bara säljas i Sverige. Företaget får inte blanda en sort av ekologiskt utsäde eller utsäde under omställning med samma sort av icke-ekologiskt utsäde. Det måste vara olika sorter i blandningen.

Jordbruksverket ska godkänna blandningar som inte innehåller 100 viktsprocent ekologiskt utsäde eller utsäde från omställningsmark. Utsädesföretaget ska ansöka om detta till Jordbruksverket. Utsädesföretagen anmäler vilka blandningar de vill lägga in i OrganicXseeds.

Odlarna får använda dessa godkända blandningar utan att ansöka om individuella undantag. Vill en odlare använda andra blandningar får de ansöka om individuella undantag för de komponenter som är icke-ekologiska i blandningen, förutom för de arter/grödgrupper för vilka generellt undantag gäller.

Uppförökning av utsäde för eget bruk
Man kan uppföröka utsäde för sitt egna utsädesbehov genom att köpa in certifikatutsäde och uppföröka till eget bruksutsäde för sitt egna utsädesbehov.

Eget utsäde
Man kan använda skörden från sin odling till utsäde förutsatt att det inte är hybridsorter och att skördeprodukten är av hög kvalitet. Egenproducerat utsäde får endast nyttjas som utsäde på samma jordbruksföretag där det skördats. Det får aldrig säljas som utsäde. Utsädet som tas fram ska uppfylla reglerna för att vara ekologiskt utsäde eller utsäde under omställning Om jordbrukaren använder icke-ekologiskt utsäde för att ta fram utsäde får skörden bara användas som utsäde till sitt eget utsädesbehov. Den del som inte går åt till utsäde blir icke-ekologisk bröd- eller fodervara.

Använder du egen skörd till utsäde ska du betala in växtförädlaravgift
Vid användning av eget utsäde skall alltid växtförädlaravgift betalas in till SVUF, svenska utsädesföretagens förening. Sortägaren eller dennes representant har rätt till ersättning av den som använder egenproducerat, ej utsädescertifierat, utsäde av sort som är skyddad med gällande svensk eller europeisk växtförädlarrätt. Växtförädling och sortutveckling finansieras av intäkter från såväl certifierat som från egenproducerat utsäde.

Enligt gällande bestämmelser är alla företag med en total brukningsareal om 23,7 hektar eller däröver redovisningspliktiga. För potatis är det 4,2 hektar. Små företag som inte är redovisningspliktiga har möjlighet att ta eget utsäde av sorter som är skyddade med växtförädlarrätt av vissa arter. Du hittar dessa arter och sorter samt mer information på SVUFs webbplats. Odlare får inte ta utsäde av sorter skyddade av varumärkesskydd, inte eller från hybridsorter eller syntetiska sorter.

Du hittar även information om att använda eget utsäde på Jordbruksverkets webbplats.

Har du frågor om nya regler för ekologisk produktion så hittar du information på Jordbruksverkets webbplats. Du kan också skicka frågor till ekoregler@jordbruksverket.se.

Här hittar du allmänna regler för utsädesodling på Jordbruksverkets webbplats