Växtförökningsmaterial trädgård

Frågor och svar från ”Regelveckans” webbinarier. Här har vi samlat de mest förekommande frågorna och svaren gällande växtförökningsmaterial för ekoträdgård. Kommande brev kommer att handla om frågor och svar om bland annat ekologisk växthusodling. För övriga frågor kontakta antingen ekoregel@jordbruksverket.se eller någon av oss ekorådgivare på Jordbruksverkets rådgivningsenhet.

Fråga: Menar man med ”utplanteringsväxter” sådant som kål- och sallatsplantor som ska planteras ut i fält?
Svar: Nej, utplanteringsplantor är inte plantor för fältmässig grönsaksodling. Ettåriga plantor uppdragna från frön är fröplantor. Denna typ av plantor finns inte med i organicXseeds, men de får användas om de är uppdragna från ekologiskt frö. Kommissionen håller på att ta fram regler för fröplantor från konventionellt obetat frö och vegetativt förökningsmaterial.

Fråga: Kan man köpa ekologiskt odlade plantor från plantuppdrivare?
Svar: Ja. Kommissionen håller dock på att ta fram regler för vad som gäller om plantorna är uppdragna från konventionellt obetat utsäde.

Fråga: Får grönsaksfrön som blev över från 2021 användas även 2022 om utsädet inte är ekologiskt (dvs är obetat konventionellt)?
Svar: Kontrollera vad det står i organicXseeds (oXs). Om samma sort finns som ekologiskt växtförökningsmaterial i organicXseeds, måste du använda det ekologiska utsädet. Vid generellt undantag så får du använda konventionellt obetat utsäde om du vill. Du har även möjlighet att ansöka om individuellt undantag hos ditt kontrollorgan.

Fråga: Vad gäller för konventionella jordgubbsplantor, (om man har godkänt individuellt undantag) kan de planteras på ekologiska mark och bären skördas som ekologiska samma år?
Svar: Kommissionen håller på att ta fram regler om vad ska gälla för vegetativt förökat växtförökningsmaterial.

Fråga: Får man odla eget utsäde av trädgårdsgrödor som till exempel tomat eller isbergssallad, eller är det förbjudet?
Svar: Du får ta eget utsäde av fria sorter, som inte är hybrider eller syntetiska sorter. Med fria sorter menas att de inte är skyddade t ex av varumärkesskydd, svensk eller europeisk växtförädlarrätt, patenträtt, skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB).

Fråga: Blir det bara en ansökan/kostnad per grödgrupp till exempel tomat?
Svar: Ja. Det går att ansöka om fler sorter i en grödgrupp. Kontrollorganen arbetar med att ta fram kostnader för ansökningarna.

Fråga: Hur ska jag hinna ansöka om individuellt undantag när man ska så frö redan första veckan i januari 2022?
Svar: Utbudet av ekologiskt förökningsmaterial för nästa år finns i organicXseeds senast 20 oktober. Vi gör en del rättningar av felregistreringar efter det datumet, men odlare ska kunna beställa utsäde från och med 1 december utifrån vad som finns registrerat i organicXseeds. Förmodligen kommer beslut fattade 3 januari 2022 att gälla retroaktivt från 1 januari.

Fråga: Hur mycket frö behövs för att den skall komma med på listan?
Svar: Det finns inga krav på mängden förökningsmaterial av trädgårdsgrödor för att registrera detta i organicXseeds.

Fråga: Undantag, söker man för varje grönsak man behöver?
Svar: Om du vill odla en annan grönsakssort än de som finns registrerade i organicXseeds, så ska du använda ekologiskt utsäde. Vill du använda konventionellt utsäde av dessa sorter behöver du söka individuellt undantag om arten/grödgruppen kräver det. Du ansöker om ett undantag per art/grödgrupp och du kan söka för flera sorter samtidigt för respektive art/grödgruppen.

Fråga: Får man använda frön som är ekologiskt certifierade och inte är registrerade i organicXseeds?
Svar: Ja

Fråga: Hos oXs finns det regler för frön men inget sagt om plantor för till exempel purjolök och rotselleri. Hur gör man då?
Svar: Fröplantor ska inte registreras i organicXseeds. Kommissionen håller på att ta fram regler för vad som ska gälla fröplantor uppdragna från konventionellt utsäde. Fröplantor uppdragna från ekologiskt utsäde är fritt att använda.

Fråga: Vad gäller om man planterar äppelträd på omställd mark?
Svar: Marken är ekologisk om den har varit under omställning minst 2 år innan plantering. När man planterar på ekologisk mark och sedan 1 år senare skördar till exempel äpplen – då uppfyller man kravet att marken har varit omställt minst 3 år före första skörden av ekologiska äpplen.

Träden ska också vara ekologiska. Kontrollera i organic Xseeds (oXs). Finns det inga ekologiska plantor att köpa, kan det bli ett generellt undantag, i det fallet får konventionella plantor köpas. 2022 gäller generellt undantag. När ekologiska plantor finns tillgängliga så kan du söka individuellt undantag om du villa odla en annan sort än de som finns att tillgå som ekologiska. Kommissionen håller på att ta fram regler om vad ska gälla för växtförökningsmaterial.

Fråga: Hittills har vi tillämpat att om man börjar ställa om marken först och planterar äppelträd senare, till exempel år 2, blir det bara 2 års omställning för marken. Eftersom det inte var en flerårig gröda man ställde om. Är det fortsatt OK?
Svar: Nej, när vi pratar om äppelträd då pratar vi om annan flerårig gröda än foderväxt – då gäller ju att marken måste vara under omställning minst tre år före första skörden av ekologiska produkter – äpplen.