Välj lämpligt strömaterial!

Så här års förbereder många installningen av sina djur, eller börjar halma upp ligghallarna så att djuren får det torrt och skönt att ligga där. Vad gäller för strömaterial i ekologisk produktion? Det kikar vi på i detta ekobrev.

I korthet kan man säga att du får använda naturligt material, även konventionellt sådant, men det material du använder ska inte utgöra en risk för att dina djur får i sig otillåtna ämnen.

Naturligt material
För däggdjur lyder en regel så här: Rymliga, torra bäddar av strö ska finnas på viloplatsen. Ströet ska bestå av halm eller annat lämpligt naturmaterial.

Motsvarande regel för fjäderfä lyder: Minst en tredjedel av den totala golvytan ska vara fast, dvs. inte bestå av spalt eller nät, och vara täckt med strö, t.ex. halm, spån, sand eller torv.

Som du ser finns det inte uttalade krav för att strömaterialet måste vara ekologiskt, men det ska vara naturliga material. Gränsen för vad som kan vara naturligt är lite flytande. Som riktlinjer kan du tänka att det du strör med inte ska ha genomgått annat än enklare beredning och att det inte ska handla om produkter sammansatta av en många olika ämnen.

Undvik kontaminering
De två reglerna ovan existerar inte i ett vakuum. Det finns andra regler som gör att du behöver tänka till lite extra innan du ströar upp stallet.

I ekologisk produktion ska man arbeta förebyggande och utifrån försiktighetsprincipen så att man inte riskerar att ekologiska produkter kontamineras. Man ska begränsa användningen av insatsmedel, alltså sådant du köper in. Egna strömedel som inte har behandlats med otillåtna produkter är alltså det mest lämpade om vi ser till reglerna.

Spån, sand och torv går inte att certifiera som ekologiskt, men halm kan komma från ekologisk odling. Använd i första hand ekologisk halm, i andra hand halm från odling under omställning till ekologisk.

Om du behöver köpa in konventionell halm bör du höra dig för hur grödan den kommer från har behandlats. Som ekologisk företagare ska du minimera risken för kontaminering med otillåtna ämnen. Halmen kan vara en risk för kontaminering, eftersom djuren inte bara använder den som sängkläder, utan även äter av den. Om halmen visar sig vara kontaminerad med till exempel glyfosat är det inte ett lämpligt strömaterial till ekologiska djur.

Har du bara konventionell halm att köpa kan du låta provta den och låta ett laboratorium analysera om halmen är fri från otillåtna substanser. Har du gjort det och halmen är ”ren” uppfyller du definitivt regelverket när det gäller att vara försiktig och vidta förebyggande åtgärder.

www.fodertipset.se kan du utöver fodergrödor söka efter ekologisk halm.
Text: Jackis Lannek, Växtregelenheten