Uppbundna nötkreatur i ekologisk djurhållning

Från den 1 januari 2022 gäller EU-gemensamma regler för vilka ekologiska företag som kan ha uppbundna nötkreatur. Möjligheten att ha uppbundna nötkreatur är fortsatt öppen för de företag som har högst 50 vuxna nötkreatur. Det finns inte någon tidsgräns för hur länge man får har uppbundna djur i Sverige.

Detta gäller
För att få ha uppbundna nötkreatur enligt EU:s regler gäller följande:
• Jordbruksföretaget får ha högst 50 vuxna nötkreatur.
• Djuren ska ha tillgång till bete under betessäsongen.
• När bete inte är möjligt ska djuren minst två gånger i veckan få tillgång till utevistelse.
• Djuren ska inte vara möjliga att hålla i grupper som är lämpade för deras beteendemässiga behov.

Jordbruksföretag
Regeln var ursprungligen avsedd för små jordbruksföretag i bergstrakter som bara har en liten (6-8 djur) ladugård som de inte kan bygga om. Dock har regeln inte tillämpats så i Sverige. I Sverige har vi tillämpat regeln på så vis att vi räknat antalet platser för uppbundna nötkreatur. Det har varit enkelt, eftersom det är samma antal platser hela tiden oavsett om antal djur i olika djurkategorier varierar över tid. Därför finns det företag som har flera gårdar där någon har en båsladugård som företaget använder, men där djurantalet är betydligt högre än 50 vuxna djur. Eftersom antalet djur ska räknas på företaget och inte på gården får dessa företag inte längre ha uppbundna ekologiska djur.

Vuxna djur
Vad som är vuxna djur är inte definierat i det ekologiska regelverket. I djurskyddsreglerna är dock kalv definierat som nötkreatur upp till sex månaders ålder och ungdjur därefter upp till 24 månaders ålder. Av det följer att i den praktiska tillämpningen räknar vi alla nötkreatur som är 24 månader eller äldre som vuxna.

Övergångstid
På ett sätt har det varit en 23 år lång övergångstid, eller i alla fall möjlighet för företag med uppbundna nötkreatur att anpassa sig till grundregeln att ekologiska nötkreatur inte får hållas uppbundna. Samtidigt har ju reglerna haft en öppning att kunna utnyttja båsladugårdar i bra skick bara man ordnar med rastning utomhus två gånger i veckan. Den aktuella regeln ingår i EU:s nya förordning om ekologisk produktion som ska börja tillämpas vid årsskiftet. Den förordningen publicerades den 30 maj 2018. Från Jordbruksverket berättade vi bland annat om detta på ett webbinarium den 1 september 2019. Det finns ingen övergångstid under vilken man kan fortsätta enligt nationella tillämpningar. De företag som inte längre kan ha uppbundna djur får en avvikelse vid kontroll och får lämna en åtgärdsplan till sitt kontrollorgan på hur de ska göra för att anpassa sig till reglerna.

Ingen dispens

I vårt förslag till föreskrifter om ekologisk produktion har vi skrivit in en paragraf om att vi i Sverige tillämpar undantagsregeln om uppbundna nötkreatur. Det betyder att vi ordnat så att enskilda företag inte behöver ansöka om dispens för att tillämpa regeln.

Vi har valt att inte sätta någon tidsgräns för hur länge man får har uppbundna djur, utan det får ske en naturlig utfasning. Där skiljer vi oss från våra grannländer, som fasar ut uppbundna nötkreatur år 2024.

Bara hondjur
Djurskyddsreglerna förbjuder att kalvar hålls uppbundna. Likaså får inte tjurar och stutar äldre än sex månader hållas uppbundna.

Tidigare regleringar i föreskrifterna om ekologisk produktion om åldrar på de hondjur som kan hållas uppbundna är borttagna. Samma sak gäller skrivningen att man får hålla kvigorna uppbundna för att vänja dem vid att stå uppbundna. Vi har således inga nationella extra regler kopplade till den regel som finns i EU-förordningen, utan reglerar bara att man får tillämpa regeln i Sverige.

Historik
De första reglerna om ekologisk djurhållning på EU-nivå blev klara den 19 juli 1999. Redan då var det en tydlig inriktning att ekologiska djur ska ha tillräckliga ytor för rörelsefrihet och möjlighet att utveckla naturliga sociala beteenden. Grundregeln var då som nu att ekologiska djur inte får hållas bundna, men det fanns en undantagsregel för små jordbruksföretag och en övergångsregel som gällde alla redan ekologiskt certifierade (nationella regler) företag som hade uppbundna djur. Undantagsregeln som gällde små jordbruksföretag var kopplad till krav på rastning utomhus två gånger i veckan, medan övergångsregeln krävde ”regelbunden” rastning.

Den 31 december 2013 var den sista dagen då man fick hålla nötkreatur uppbundna enligt övergångsregeln. Därefter har det bara varit möjligt på ”små jordbruksföretag”.

Jackis Lannek, Växtregelenheten