Nytt om ekologisk biodling

Från och med den 1 januari 2022 ska den som vill sälja ekologiska biodlingsprodukter följa ett nytt regelverk om ekologisk produktion. Om du redan har ekologisk biodling blir det mesta sig likt, men några förändringar finns. Den största förändringen är att det blir tillåtet att rekrytera upp till 20 % icke ekologiska drottningar eller avläggare per år och att det i vissa fall blir tillåtet att utfodra med pollen. En annan förändring är att flera småskaliga biodlare kan gå ihop i en aktörsgrupp och sälja sin honung som ekologisk under ett gemensamt certifikat.

Att bli ekologisk biodlare
Efter årsskiftet ska den som vill ha ekologisk produktion, förutom att anmäla till sitt kontrollorgan, även anmäla sin verksamhet till Jordbruksverket (primärproduktion) eller till Livsmedelsverket (livsmedelsförädling). Men formerna för hur denna anmälan ska göras är inte klara än.

Förebyggande åtgärder och försiktighetsåtgärder
Den som har ekologisk biodling måste vidta försiktighetsåtgärder så att inte ekologiska produkter sammanblandas med konventionella, eller kontamineras med otillåtna substanser. Som ekologisk biodlare behöver du systematiskt gå igenom vilka kritiska steg det finns i din produktion där det kan gå fel. Ett sådant exempel kan vara att även fastän du har beställt ekologiskt socker, kanske sockret vid leveransen visar sig sakna märkning om att det är ekologiskt. Ett annat exempel är risker för att få in icke ekologiskt vax i din ekologiska biodling.

Det finns en regel om att biodlaren ska placera sina bikupor på tillräckligt avstånd från källor som kan medföra kontaminering av biodlingsprodukter eller dålig hälsa för bina. Jordbruksverket får peka ut regioner eller områden där det inte är möjligt att bedriva ekologisk biodling. Vi har dock bedömt att det i nuläget inte finns behov av att utse sådana områden.

För att skydda ramar, bikupor och vaxkakor, i synnerhet mot skadegörare, får du bara använda rodenticider (som endast ska användas i fällor) och vissa lämpliga produkter och ämnen som är godkända för ekologisk produktion.

Det är inte tillåtet för en biodlare med ekologisk produktion att använda kemisk-syntetiska repellenter när man ska skatta bisamhället på honung. Det är också en försiktighetsåtgärd för att hindra främmande, otillåtna ämnen i ekologiska biodlingsprodukter.

Förebyggande bihälsovård
När det gäller dina bins hälsa är förebyggande arbete också ett krav enligt EU:s djurhälsoförordning, som började tillämpas den 21 april 2021.

I det förebyggande arbetet enligt den ekologiska förordningen ingår det att du ska välja ett lämpligt djurmaterial, inte ha för hög djurtäthet (för bina kan man tänka sig att inte ha så många bisamhällen i bigården att de konkurrerar med varandra om dragväxter och att risken för felflygning ökar). Man ska också hålla god hygien i sin djurhållning. Du får använda fysikalisk behandling med ånga eller öppen låga vid desinficering av bikupor.

Man får bara använda rengörings- och desinfektionsmedel som är uttryckligen tillåtna inom ekologisk produktion. De rengörings- och desinfektionsmedel som finns i kommissionens förordning 889/2008 gäller fram till den 31 december 2023, eftersom arbetet med att utveckla nya listor är försenat. Kaustiksoda får enligt annan lagstiftning inte användas som biocid.

Certifiering av aktörsgrupp
Om du har småskalig biodling, men ändå vill producera ekologisk honung kan du gå samman med andra småskaliga biodlare. Reglerna om aktörsgrupper syftar till att underlätta även för den med en mindre produktion. Det finns några grundregler som en medlem i aktörsgruppen ska uppfylla. De ska:
• bedriva sin verksamhet i närheten av varandra,
• ha ett gemensamt saluföringssystem av sina produkter,
• ha ett internt kontrollsystem,
• ha en standardavkastning från ekologisk produktion som inte överstiger 15 000 euro per år eller en årlig omsättning som inte överstiger 25 000 euro. Dessutom ska den individuella certifieringskostnaden motsvara mer än 2 % av varje medlems omsättning eller standardavkastning från ekologisk produktion.

Det finns fler regler, särskilt om det interna kontrollsystemet och det ansvar som enskilda medlemmar har. Kontakta ett kontrollorgan eller Jordbruksverket om du vill veta mer.

Vax kan vara ekologiskt
Efter den 1 januari 2021 kan bivax certifieras som ekologiskt. Det är en skillnad mot idag. Det finns inga specialregler om vaxhantering, men om du har ekologisk biodling och vill sälja ekologiskt vax är det möjligt. Kontrollorganet ska då kunna spåra vaxets väg från bikupan och till den produkt du vill sälja

Faktaruta

Det nya regelverket heter Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007. På https://eur-lex.europa.eu kan man hitta alla EU-regelverk. Du fyller i året (2018), förordningens nummer (848) och att det är en förordning.

Till denna förordning tillkommer det flera regelverk med detaljer:

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/2146 av den 24 september 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 vad gäller produktionsregler vid exceptionella omständigheter i ekologisk produktion

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/427 av den 13 januari 2020 om ändring av bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 vad gäller vissa detaljerade produktionsregler för ekologiska produkter

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/1165 av den 15 juli 2021 om godkännande av vissa produkter och ämnen för användning i ekologisk produktion och om upprättande av förteckningar över dessa