Nya regler ekologisk växthusodling

Frågor och svar från ”Regelveckans” webbinarier. Här har vi samlat de mest förekommande frågorna och svaren gällande ekologisk växthusodling. För övriga frågor kontakta antingen ekoregel@jordbruksverket.se eller någon av oss ekorådgivare på Jordbruksverkets rådgivningsenhet.

Fråga: Odling av sallat i kruka, är det samma sak som odling av örter i kruka?
Är ordet "örter" definierat i regelverket?
Svar: Tolkningen av ordet ”herbs” innefattar även odling av sallat i kruka i Sverige. Det finns ingen definition av ”örter” i (EU) 2018/848.

Fråga: Får man sälja örter med kruka efter 2031?
Svar: Det är tillåtet att odla prydnadsväxter och örter som säljs i kruka till slutkonsument. Det finns inget slutdatum för det undantaget.
Om man odlar örter i kruka till exempel restauranger och storkök med stöd av undantaget för odling på ytor som var certifierade som avgränsade bäddar före den 28 juni 2017 gäller undantaget till den 31 december 2031. 2026 kommer en utvärdering av (EU) 2018/848 som kan ge en riktning på hur det kan bli efter 2031.

Fråga: Menas med ”utplanteringsväxter” sådant som kål och sallatsplantor som ska planteras ut i fält?
Svar: Nej, sådana ettåriga plantor uppdragna från frön är fröplantor. Kommissionen håller på att ta fram regler för fröplantor uppdragna från konventionellt utsäde. Fröplantor uppdragna från ekologiskt utsäde får användas.

Fråga: Angående odling i växthus, får man kupa upp jord med stabiliserande väggar som blir bäddar men fortfarande har kontakt med alven, bara att matjordlagret blev tjockare?
Svar: Ja.

Fråga: Kan den som odlade i avgränsad bädd 2017 och fått ett intyg att fortsätta t o m 2031 byta odlingssätt och kultur (till exempel från kryddväxter till tomat i avgränsade markbäddar)?
Svar: Ja. För det svenska undantaget med odling i avgränsad bädd gäller att det går att byta kultur över tid. Ytan får inte bli större och ytan får inte flyttas.

Fråga: Kan ni ge exempel på gröngödslingsgrödor?
Svar: Generell information om gröngödsling kan du hitta i häftet som finns i vår webbutik här: https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/p107.html
De godkända kontrollorganen får komma överens om tolkningar vilka växter som kan vara lämpliga i växthusodling. Vanligtvis omfattar gröngödsling både kvävefixerande växter och andra växter.

Fråga: I förordningstexten står det att man ska höja jordens bördighet med kortsiktiga gröngödselgrödor. Har ni definierat vad som menas med kortsiktigt?
Svar: Det finns inga definitioner på gröngödslingsgrödor eller kortsiktiga gröngödselgrödor i (EU) 2018/848. En tolkning av vad kortsiktiga gröngödslingsgrödor kan vara är att grödan växer innan eller efter huvudkulturen under en period av 24 månader. De kortsiktiga gröngödslingarna är inte fleråriga gröngödslingskulturer.

Fråga: Räcker det att skapa flera stora hål i betonggolvet istället för att dra upp hela golvet under odlingsytan?
Svar: Nej

Fråga: Om undantaget att få sälja örter i kruka till slutkonsument, kan ni ge ett exempel?
Svar: Exempel på led som är tillåtet: Odlare > odlarföreningen > grossist > livsmedelsbutik > slutkund/konsument.

Fråga: Blir säljaren skyldig att kolla om köparen är ”slutkonsument"?
Svar: Nej

Fråga: Undantaget för utplanteringsplantor i behållare för vidare plantering...inkluderar det alla typer av plantor som säljs i kruka till slutkonsument och som är avsedda för utplantering i rabatten eller liknande?
Svar: Undantagen från att odla i kontakt med alven och berggrunden är följande:
• odling av växter för produktion av prydnadsväxter och örter, om de säljs i behållare till slutkonsumenten.
• odling av fröplantor eller utplanteringsplantor i behållare för vidare omplantering,
• produktion av groddar* genom att fukta frön,
• endiver* i klart vatten utan tillsatser,
• odling av grödor i avgränsade bäddar, där samma ytor var certifierade före den 28 juni 2017.
*Detaljregler kring odling av groddar och endiver:
1.3 Genom undantag från punkt 1.1 ska följande vara tillåtet:
a) Produktion av groddar, som omfattar groddar, skott och krasse och som enbart livnär sig på de näringsreserver som finns i fröna, genom att fukta dem i klart vatten, förutsatt att fröna är ekologiska. Användningen av ett odlingsmedium är förbjudet, utom ett inert odlingsmedium som enbart ska användas till att hålla fröna fuktiga om komponenterna i det inerta odlingsmediet har godkänts i enlighet med artikel 24.
b) Produktion av endiver, inbegripet genom nedsänkning i klart vatten, förutsatt att växtförökningsmaterialet är ekologiskt. Ett odlingsmedium får endast användas om dess komponenter har godkänts i enlighet med artikel 24.”

Fråga: Hur ska en krog få hållbar leverans av örter om det bara får leverans i lösvikt? Restauranger har ofta ett grovkök där jordiga produkter kan hanteras, dvs produkter med kruka.
Svar: Reglerna tillåter odling i markbädd, med kontakt till alv och berggrund. Leverans av avskurna produkter som odlats så till restauranger är tillåtet. Det finns idag flertalet förpackningstyper som underlättar leverans av snittad produkt.