Försäljning av ekologiskt odlade örter i krukor

Jordbruksverket har fått många frågor om vad som gäller för ekologisk odling av örter i krukor och försäljning av dessa till andra än slutkonsumenter, till exempel restauranger.

Grundregeln är att avgränsade bäddar inte är tillåtna, men det finns undantag. Olika regler gäller beroende på om du odlar 
• på en yta med undantag för odling i avgränsad bädd, eller 
• på andra ytor

Undantag för odling i avgränsad bädd gäller för dig som odlar på ytor som var certifierade före den 28 juni 2017. Exempel på avgränsad bädd kan vara odling i säckar, jordbädd på betonggolv, odling i kruka eller odling direkt på bord. Kontrollorganen tar fram intyg som gäller för de ytor som undantaget omfattar. Undantaget gäller till och med den 31 december 2031. 
Du som har en sådan odling får sälja skörden till slutkonsument eller till andra, så som restauranger och storkök. Det innebär att du som odlar örter i småkrukor både får sälja örterna tillsammans med krukan och skurna utan medföljande kruka.

Odling på ytor utan undantag för odling i avgränsad bädd
Du som odlar växter på ytor som inte omfattas av undantaget för odling i avgränsad bädd måste odla i jord som har kontakt med alven och berggrunden. 
Det är dock tillåtet att odla örter i kruka under förutsättning att du säljer örten i krukan till slutkonsumenten. Med slutkonsument menas ”den slutliga konsumenten av ett livsmedel som inte kommer att använda livsmedlet som en del i ett livsmedelsföretags verksamhet”. I detta fall är det alltså inte tillåtet att sälja örterna tillsammans med krukan till restauranger och storkök.