Ekologiskt heterogent växtförökningsmaterial, OHM

Ekologiskt heterogent växtförökningsmaterial är utsäde och annat växtförökningsmaterial med stor genetisk och fenotypisk variation. De är inte rena sorter och kan därför inte certifieras enligt de vanliga utsädesreglerna. OHM kan enbart användas i ekologisk odling. Reglerna för ekologiskt heterogent växtförökningsmaterial är nya och saknar tidigare motsvarighet.

Förordning (EU) nr 2018/848 som började tillämpas den 1 januari 2022 tillåter handel med OHM. Vad som gäller för produktion och saluföring av särskilda släkten och arter rörande ekologiskt heterogent utsäde framgår i den kompletterande förordningen (EU) 2021/1189.

Vad är ekologiskt heterogent växtmaterial, OHM?

• Material av växter utvecklat i ekologisk odling, med hög grad av fenotypisk och genotypisk mångfald.
• En växt som grupperar sig inom en enda botanisk taxon med hög genetisk och fenotypisk mångfald mellan enskilda reproduktiva enheter så att dess identitet representeras av materialet som helhet och inte av ett begränsat antal enheter.
• De vanliga reglerna för analytisk renhet, grobarhet och växthälsa ska följas, och produktionen ska anmälas och finnas i ett särskilt register.
• OHM är inte en sort, inte en sortblandning och innehåller inte någon sort.

Korsning av flera olika typer av föräldramaterial med hjälp av korsningsprotokoll för att producera olika ekologiska heterogena material genom att samla avkomman, så om upprepade gånger och utsätta beståndet för naturligt och/eller mänskligt urval, förutsatt att materialet uppvisar en hög grad av genetisk mångfald i enlighet med artikel 3.18 i förordning (EU) 2018/848. Det går snabbare att få fram ett heterogent material av korsbefruktande arter än det gör med självbefruktande arter. Ju större genetisk och fenotypisk skillnad det är på de ingående accessionerna, desto snabbare får man ett heterogent material. Registrerade kultursorter eller lantsorter klassas inte som heterogent material. Hos NordGen i Alnarp finns olika accessioner av olika arter. Olika accessioner av lantsorter kan användas som utgångsmaterial för att framställa heterogent material. Ekologiskt heterogent material måste framställas på ekologisk mark. NordGen har i uppdrag att bevara och bidra till ett hållbart nyttjande av växtgenetiska resurser som är viktiga för jordbruket.

OHM får framställas med någon av följande tekniker:

a) Korsning av flera olika typer av föräldramaterial med hjälp av korsningsprotokoll för att producera olika ekologiska heterogena material genom att samla avkomman, så om upprepade gånger och utsätta beståndet för naturligt och/eller mänskligt urval, förutsatt att materialet uppvisar en hög grad av genetisk mångfald i enlighet med artikel 3.18 i förordning (EU) 2018/848.
b) Förvaltningsmetoder på jordbruksföretaget, inbegripet urval, upprättande eller bevarande av material som kännetecknas av en hög grad av genetisk mångfald i enlighet med artikel 3.18 i förordning (EU) 2018/848.
c) En annan teknik som används för förädling eller produktion av ekologiskt heterogent material, med beaktande av särskilda förökningsegenskaper.

Ansökan

En rad uppgifter ska anges om arterna i det ekologiska heterogena materialet och deras benämningar. Vilket förädlarmaterial som använts, förädlingsmetoder, och teknik som används i förädlingen samt beskrivning av de agronomiska och fenotypiska egenskaperna. Det ska finnas ett representativt prov och en beskrivning av dess egenskaper och karaktärsdrag. Dokumentationen ska innefatta avkastning, stabilitet i avkastningen, lämpligheten för resurssnåla odlingssystem även motståndskraft mot sjukdomar och kvalitetsparametrar så som smak och färg ska anges. Det ska uppges produktionsland och produktionsår samt en beskrivning av mark- och klimatförhållandena där materialet tagits fram. Kostnaden för anmälan OHM är 10 000 kr, vilket är en handläggningsavgift.

Saluföring

OHM får saluföras utan krav på sortregistrering, endast anmälan för OHM-registrering. Det finns inga krav på certifiering av utsäde av OHM i prebas, bas eller C-klasser etc. Det finns krav på identitet, analytisk renhet, grobarhet och växthälsa. Därutöver finns det krav på förpackning och märkning samt på dokumentation och upprätthållandet.

Undantag från gemenskapens växtförädlarätt

Lagstiftning ger jordbrukare möjlighet att använda växtförökningsmaterial av fria sorter, producerat på sina egna gårdar i syfte att främja genetiska resurser som är anpassade till de särskilda förhållandena inom ekologisk produktion. Med fria sorter menas sorter som inte har immateriellt skydd, dvs svensk eller gemenskapens växtförädlarrätt, varumärkesskydd, skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB).

Eget utsäde

Det är tillåtet att ta fram och använda eget utsäde (inte av hybrider) för eget behov från fria sorter. Utsädet som tas fram ska uppfylla reglerna för att vara ekologiskt utsäde eller utsäde under omställning. Egenproducerat utsäde får endast nyttjas som utsäde på samma brukningsenhet där det skördats. Om jordbrukaren använder icke-ekologiskt utsäde för att ta fram utsäde får skörden bara användas som utsäde till sitt eget utsädesbehov. Den del som inte används till utsäde blir konventionell bröd- eller fodervara.

Växtförädlaravgift skall betalas in till Svenska Utsädesföretagens Förening (SVUF), för alla sorter som är växtförädlarrättsskyddade. Vilka sorter som är skyddade finns på SVUF hemsida. Man får använda egenproducerat utsäde av växtförädlarrättsskyddade sorter av spannmål, trindsäd, oljeväxter och potatis, mot erläggande av avgift till sorträttsinnehavaren, SVUF. Försäljning av egenproducerat, icke certifierat utsäde av växtförädlarrättskyddade sorter är inte tillåtet. Det är inte tillåtet att ta eget utsäde av hybrider och syntetiska sorter.

Det är tillåtet för jordbrukare som odlar i liten omfattning, att för förökning på mark i sina egna jordbruksföretag använda den skördeprodukt som de har erhållit genom att i sina egna företag använda förökningsmaterial av en sort som omfattas av svensk eller gemenskapens växtförädlarrätt. Med liten omfattning menas en total brukningsareal om högst 23,7 hektar och/eller potatisareal om högst 4,2 hektar. Denna bestämmelse får endast tillämpas på följande arter av lantbruksväxter:

Foderväxter

Kikärt (Cicer artietinum L.)
Gul lupin (Lupinus luteus L.)
Lucern (Medicago sativa L.)
Ärt (Pisum sativum L.)
Egyptisk klöver (Trifolium alexandrinum L.)
Persisk klöver (Trifolium resupinatum L.)
Åkerböna (Vicia faba L.)
Fodervicker (Vicia sativa L.)

Stråsäd

Havre (Avena sativa L.)
Korn (Hordeum vulgare L.)
Ris (Oryza sativa L.)
Kanariegräs (Phalaris canariensis L.)
Råg (Secale cereale L.)
Rågvete (xTriticosecale Wittm.)
Vete (Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.)
Durumvete (Triticum durum Desf.)
Speltvete (Triticum spelta L.)

Potatis

Potatis (Solanum tuberosum L.)

Olje- och fiberväxter

Raps (Brassica napus L., partim)
Rybs (Brassica rapa L., partim)
Lin, med undantag av spånadslin (Linum usitatissimum L.)