Ändrad regel om slutgödning

Tjurar som är äldre än ett år och som hålls i ekologisk produktion ska ha tillgång till utevistelse, som antingen består av bete eller av en rastgård. I dagens ekologiska regelverk finns det också en möjlighet att den avslutande gödningen av vuxna nötkreatur får ske inomhus. En förutsättning för det är att inomhusperioden inte överstiger en femtedel av djurens livstid och i varje fall inte längre tid än tre månader. Efter årsskiftet är det inte längre möjligt.

Efter den 1 januari 2022 ska ett nytt regelverk för ekologisk produktion börja tillämpas. En del undantag som finns idag försvinner i och med det, eller ändrar karaktär så att företag som behöver undantagen måste ansöka om dispens. När det gäller tjurar kommer det att vara fortsatt tillåtet att tjurar äldre än ett år får hållas på rastgård istället för på bete. Om tjurarna har varit på bete på sommaren kan de gå i lösdrift inomhus på vintern. Om tjurarna bara haft utevistelse, men inte bete måste de även under resten av året ha tillgång till rastgård. Det undantag som finns idag att slutgöda på stall finns inte kvar i de regler som ska börja tillämpas efter årsskiftet.

I Norge har Norsk Landbruksrådgivning og NORSØK fått i uppdrag att titta på vilka konsekvenser detta kan få för norsk ekologisk nötköttsproduktion. I rapporten
Økologisk kjøttproduksjon på okser og kastrater har de beskrivit och utvärderat olika praktiska lösningar för olika system, som för mjölkproduktion med uppfödning av egna kalvar, inköpta kalvar för uppfödning till slakt, stut-produktion och dikalvsproduktion.