Ekhagastiftelsen – är en privat stiftelse som bland annat har som syfte att främja människans hälsa genom att verka för utveckling av bättre livsmedel. Stiftelsen har haft årliga utlysningar. Projekt som berör ekologiskt lantbruk med koppling till bättre och sundare livsmedel har tagits med i kartläggningen, undantaget projekt som genomförts vid universitet och institut i andra europeiska länder.
The Ekhaga foundation was founded 1944 and supports research in organic farming and complementary and biological medicine. Only projects on organic agriculture and projects conducted in Sweden are reported here.
Läs mer
Växtodling/Crop production
Påverkan av växtskadliga nematoder i ekologiska odlingssystem
Impact of harmful nematodes in organic production systems
Grant (SEK): 1 200 000 (2021-2023)
Åsa Olsson Nyström, Agri Science Sweden AB
Förbättrat ekologiskt lantbruk genom naturligt förhindrande av antibiotikaresistensspridning
Improved organic farming through natural protection of the spread of antibiotic resistance
Grant (SEK): 1 420 000 (2022-2023)
Rolf Lood, Lunds universitet
Utveckling av DNA-baserad jordanalys för ärtrotröta ökar hållbar produktion av baljväxtbaserade livsmedel
Developing DNA-based soil analysis for pea root rot increases sustainable production of legume-based food products
Grant (SEK): 1 900 000 (2022-2024)
Zahra Omer, HS Konsult
Hållbar livsmedelsproduktion-vilken mat kan agroforestry i Sverige bidra med?
Sustainable food production, how can agroforestry contribute in Sweden?
Grant (SEK): 500 000 (2021)
Christina Schaffer, School for Forest Management SLU
Deltagardriven utformning av innovativa strategier för odling av grödor för produktion av lupin och sojabönor i ekologiskt jordbruk
Participatory design of innovative crop management strategies for lupine and soybean production in organic farming (PALDISO)
Grant (SEK) 1 400 000 (2021-2023)
Pierre Chopin, Department of Crop Production Ecology SLU
Mot en ny helheltsförståelse av interaktioner mellan mera effektiva ärtväxter, pollinerande insekter och mikrober i ekologiskt jordbruk i Norrland
Grant (SEK): 280 000 (2021-2022)
Natuschka Lee, Umeå University
Samodling av åkerböna och ärt i ekologiska odlingssystem
Intercropping of fava bean and pea in organic farming systems
Grant (SEK): 1 400 000 (2020-2023)
Dylan Wallman, Department of Biosystems and Technology SLU
Från ettåriga till fleråriga sädesslag – domesticering av flerårig kornsläkting för regenerativt jordbruk och uthållig matproduktion
From annual to perennial crops – domesticating a wild ancestor of barley for regenerative agriculture and sustainable food production
Grant (SEK): 1 100 000 (2020-2022)
Anna Westerbergh, Department of Plant Biology, SLU
Förbättrad jordhälsa som ett sätt att förbättra Jordens hälsa – är regenerativt lantbruk en möjlig väg?
Increased soil health as a way to increase planet health – Is regenerative agriculture a possible way forward?
Grant (SEK): 830 000 (2019-2020)
Jenny Höckert, RådNu SLU Skara
Blomsterremsors påverkan på nyttiga och skadliga markdjur
The effect of flower strips on beneficial and pest soil fauna
Grant (SEK): 500 000 (2018-2019)
Maria Viketoft , Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Ecology
Hållbar produktion av vallbaljväxter i ekologiska odlingssystem
Sustainable production of ley-legumes in organic cropping systems
Grant (SEK): 3800 000 (2018)
Ann-Charlotte Wallenhammar, The Rural Economy and Agricultural Societies
Avslutande utvärdering av ett unikt långliggande jämförande odlingsförsök med ekologisk och konventionell odling i Önnestad, Skåne
Final evaluation of a unique long term experiment, comparing organic and conventionall cropping systems in Önnestad, Skåne
Grant (SEK): 750 000 (2016)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Innovativa klimatåtgärder i ekologisk production
Innovative climate actions in organic production
Grant (SEK): 897 000 (2014-2016)
Maria Dirke, Organic Farmers Association Sweden
Hållbar produktion av vallbaljväxter i ekologiska odlingssystem
Sustainable production of ley legumes in organic cropping systems
Grant (SEK): 1 817 000 (2014-2016)
Ann-Charlotte Wallenhammar, The Rural Economy and Agricultural Societies
Helhetssyn i växtskyddet i ekologisk odling, samt effekter på hälsa och biologisk mångfald av eko-bekämpningsmedel
Holistic view on crop protection in organic production. How does organic pesticides affect health and biodiversity?
Grant (SEK): 190 000 (2015)
Maria Wivstad, Swedish University of Agricultural Sciences, EPOK – Centre for Organic Food and Farming
Hållbar livsmedelsproduktion i Sverige - att odla och äta från perenna system, steg 3
Sustainable food production in Sweden – to produce and eat from perennial systems, stage 3
Grant (SEK): 800 000 (2014-2015)
Johanna Björklund, Örebro University, School of science and technology
Skördestabilitet och hållbarhet i åkerböna - utnyttjande av synergier i växternas rhizosfär
Yield stability and sustainability in protein forage crop, faba bean - Utilisation of synergism in plant rhizosphere
Grant (SEK): 1 824 000 (2013-2015)
Sadhna Alström, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Forest Mycology and Plant Pathology
Avslutande utvärdering av ett unikt långliggande jämförande odlingsförsök med biodynamisk, ekologisk och konventionell odling
Final evaluation of a unique long term comparison of biodynamic, organic and conventional cropping systems
Grant (SEK): 280 000 (2014)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Studier av markens långsiktiga bördighetsegenskaper, produktionsförmåga och odlingsprodukternas kvalitet i biodynamisk odling
Studies of long term soil qualities, fertility, productionability and the quality of the products in biodynamic production
Grant (SEK): 284 000 (2014)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Hållbar livsmedelsproduktion i Sverige - att odla och äta från perenna system, steg 2
Sustainable food production in Sweden – to produce and eat from perennial systems, stage 2
Grant (SEK): 1 400 000 (2012-2013)
Johanna Björklund, Örebro University, School of science and technology
Utvärdering av biokol och typ av stallgödsel för att förbättra växtnäringshushållningen i ekologisk odling
Evaluation of biochar and different sorts of manure to increase nutrient husbandry in organic production
Grant (SEK): 250 000 (2012)
Bengt Lundegårdh, Biodynamic Research Institute
Multifunktionella baljväxter för ekologisk odling
Multifunctional legumes for organic cropping systems
Grant (SEK): 1 000 000 (2009-2011)
Erik Steen Jensen, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of biosystems and technology
Hållbar livsmedelsproduktion i Sverige - att odla och äta från perenna system
Sustainable food production in Sweden – to produce and eat from perennial systems
Grant (SEK): 400 000 (2011)
Johanna Björklund, Örebro University, School of science and technology
Odlingsåtgärder för allsidig växtnäringsförsörjning, god skörd och hög näringskvalitet i ekologiska odlingssystem – år 2
Cultivation measures for complete nutrient supply, high yield and high nutrient quality in organic cropping systems – 2nd year
Grant (SEK): 700 000 (2010)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Örter för bekämpning av bladmögel i ekologisk potatisodling - stärkt växtförsvar och ökad skörd
Using herbs to control late bligh in organic potatoe production - increased plant defence and higher yields
Grant (SEK): 700 000 (2008-2010)
Sadhna Alström, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Forest Mycology and Plant Pathology
Odlingsåtgärder för allsidig växtnäringsförsörjning, god skörd och hög näringskvalitet i ekologiska odlingssystem
Cultivation measures for complete nutrient supply, high yield and high nutrient quality in organic cropping systems
Grant (SEK): 700 000 (2009)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Utvärdering av gårdsbaserad biogasproduktion med fast stallgödsel i ekologisk odling
Evaluation of farm based biogas production using solid manure in organic production
Grant (SEK): 500 000 (2008)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Verkan av olika former av stallgödsel och användning av biodynamiska preparat för utvecklingen av marken bördighetsegenskaper
The effect of different types of manure and the use of biodynamic preparations to increase soil fertility
Grant (SEK): 500 000 (2007-2008)
Artur Granstedt, Biodynamic Research Institute
Örter för bekämpning av bladmögel i ekologisk potatisodling
Using herbs to control late bligh in organic potatoe production
Grant (SEK): 500 000 (2007-2008)
Sadhna Alström, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Forest Mycology and Plant Pathology
Är beräkningar av emergi-fotavtryck användbara för bedömning av framtida möjligheter till livsmedelsförsörjning med förnyelsebara resurser?
Are calculations of emergy footprint useful to evaluate future possibilities of food production with renewable resources?
Grant (SEK): 250 000 (2007)
Susanne Johansson, Swedish University of Agricultural Sciences
Trädgårdsproduktion/Horticulture
Optimering och kvantifiering av ekosystemtjänster genom blomsterremsor i ekologisk jordgubbsodling
Optimisation and quantification of ecosystem services through flower strips in organic strawberry production
Grant (SEK): 1 350 000 (2022-2024)
Maria Viketoft, Department of Ecology SLU
Manipulering av ekosystem till ett nytt optima som gynnar biodiversitet och biokontroll av bladlöss
Managing ecosystem balances to new optima that favor biodiversity and biocontrol of aphids
Grant (SEK): 920 000 (2022-2024)
Teun Dekker, Department Plant Protection Biology SLU
Anpassning till EU-direktiv 2018/848: Är vinterodlade bladgrönsaker lämpliga grödor vid ekologisk odling i tunnel i Sverige
Adaptation to EU Directive 2018/848: Are winter-grown leafy greens suitable crops for organic farming in tunnels in Sweden?
Grant (SEK): 880 000 (2020-2021)
Anna Karin Rosberg, Swedish University of Agricultural Sciences, Biosystems and Technology
Förbättrade kvalité med innovativa växtskyddsstrategier mot mjöldagg i ekologisk jordgubbsodling i tunnlar
Improved quality with innovative crop protection strategies against mildew in organic strawberry tunnel production
Grant (SEK): 740 000 (2018-2019)
Sammar Khali, Swedish University of Agricultural Sciences, Biosystems and Technology
Marktäckning i ekologiska äppelodlingar i Sydafrika: Avvägningar mellan ovan- och underjordiska ekosystemtjänster
Ground cover management in organic apple orchards in South Africa: Trade-offs between above- and belowground ecosystem services
Grant (SEK): 1 480 000 (2015-2017)
Klaus Birkhofer, Lund University, Department of Biology
Insektspollinations påverkan på mineralkoncentration och lagringstid av ekologiska äpple
Pollinators effect on mineral concentration and storability of organic apples
Grant (SEK): 200 000 (2016)
Ulrika Samnegård, Stockholm University, Department of Ecology, Environment and Plant Sciences
Pesticidfri jordgubbsodling via fröbehandling
Pesticide free strawberry production through seed treatment
Grant (SEK): 455 000 (2013)
Anna Ohlsson, KTH Royal Institute of Technology, AlbaNova University Center
Förberedelser för framtagning av helt ekologisk och helt komposterbar fibertäckduk att användas i perennodling i ekologisk produktion
Preparations for the development of an organic and compostable non woven fabric to be used in organic production of perennials
Grant (SEK): 75 000 (2008)
Lisbeth Andersson
Förbehandling av frön och unga plantor - för ett bättre liv i växthus och på fält
Pretreatment of seeds and small plants – for a better life in greenhouses and on fields
Grant (SEK): 500 000 (2008)
Torkel Berglund, KTH Royal Institute of Technology, AlbaNova University Center
På jakt efter den perfekta moroten - inverkan av platsgivna faktorer och olika kulturåtgärder på egenskaperna hos ekologiskt odlad morot
The perfect carrot – impact of locally given factors and different cultural measures on the characteristics of organic carrots
Grant (SEK): 400 000 (2008)
Lars Kjellenberg, Biodynamic Research Institute
Utvärdering av ekologiska jordgubbar avseende sundhet, härdighet, smak samt innehåll av fenoler med antioxidativ aktivitet
Evaluation of organic strawberries regarding salubrity, hardiness, taste and content of phenols with antioxidative activity
Grant (SEK): 500 000 (2008)
Ulrika Carlsson Nilsson, Swedish University of Agricultural Sciences
Framtidens lantbruk - klimatanpassat, resurssnålt, högintensivt
Production systems Future farming – climate adapted, resource effective and highly intensive
Grant (SEK): 1 500 000 (2008-2010)
Lennart Salomonsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Urban and Rural Development
Biologisk mångfald/Biodiversity
Den generella effekten av ekologiskt lantbruk på biologisk mångfald
The general effect of organic farming on biodiversity
Grant (SEK): 350 000 (2010)
Johan Ahnström, Sävne Skola
Djurhållning/Animal husbandry
Kartläggning av smittkällor för utbrott av rödsjuka hos ekologiska värphöns
Mapping sources of infection for outbreaks of erysipelas in organic laying hens
Grant (SEK): 550 000 (2010-2011)
Helena Eriksson, National Veterinary Institute
Livsmedelsvetenskap/Food Science
Kadmiumkoncentration i potatis från konventionell, ekologisk och biodynamisk produktion i långtidsodlingsexperimentet DOK
Cadmium concentration in potatoes from conventional, organic and biodynamic production in the long-term cultivation experiment
Grant (SEK): 1 330 000 (2022-2023)
Axel Mie, Stockholm University
Utvärdering av stabila kväveisotoper i blodplasma som biomarkör för konsumtion av ekologisk mat
Evaluation of stable nitrogen isotopes in blood plasma as a biomarker for organic food consumption
Grant (SEK): 1 210 000 (2020-2021)
Axel Mie, Karolinska Institutet
Livsmedelskvalitet och förfruktsvärde hos ekologiskt odlade linser
Food quality and pre-crop value of organic lentils
Grant (SEK): 790 000 (2018-2019)
Georg Carlsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Biosystems and Technology
Näringsrika och smakliga fermenterade svenska ekologiska baljväxter
Nutritious and tasty Swedish fermented legumes
Grant (SEK): 1 100 000 (2016-2018)
Cecilia Mayer, Chalmers University of Technology, Food and Nutrition Science
Möjligheten att använda stabila isotoper som biomarkörer för ekologisk matkonsumtion i epidemiologiska studier
Exploring the potential of using stable isotopes as biomarkers for organic food consumption in epidemiological studies
Grant (SEK): 650 000 (2015-2016)
Axel Mie, Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education, Södersjukhuset
Kadmiumkoncentrationer i ekologiskt och konventionellt vete från ett långliggande fältförsök
Trends of cadmium concentrations in organic and conventional wheat from a long-term field experiment
Grant (SEK): 270 000 (2016)
Axel Mie, Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education, Södersjukhuset
Är ekologisk mat bättre för hälsan? Effekten av ekologisk mat på halten av diklorofenoler i blodplasma och allergisk sensibilisering
Is organic food better for your health? The effect on dichlorophenol content in blood plasma and allergic sensitization
Grant (SEK): 1 132 000 (2013-2015)
Axel Mie, Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education, Södersjukhuset
Näringsmässig kvalitet av lokalt anpassade spannmålssorter i ekologisk odling
Nutritional quality of locally adapted cereal cultivars in organic farming
Grant (SEK): 813 000 (2013-2015)
Eva Johansson, Swedish University of Agricultural Sciences
Inventering av upptaget av tungmetaller i ekologiskt odlade växthusgrönsaker
Screening the uptake of heavy metals in organic greenhouse vegetables
Grant (SEK): 142 000 (2013)
Birgitta Båth, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Crop Production Ecology
Skillnader i innehåll av mikronäringsämnen i ekologiskt och konventionellt odlade produkter: ett metabolomiskt tillvägagångssätt
Differences in micronutrient content of organically and conventionaly grown produce: A metabolomics approach
Grant (SEK): 1 000 000 (2008-2010)
Axel Mie, Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education, Södersjukhuset
Odlingsrelaterad näringsberikning av råvaror
Cultivation related nutrient enrichment of raw material
Grant (SEK): 800 000 (2007-2009)
Anna Mårtensson, Swedish University of Agricultural Sciences
Företagsekonomi/Business
Modell för strategisk planering av lokalt anpassade företag inom ekologisk råvaruproduktion och förädling
Model for strategic planning of locally adapted businesses within organic primary production and processing
Grant (SEK): 480 000 (2010-2011)
Hans Naess, Agroax