Guide för torkning och lagring av grönsaksfrön

2025-01-21
Ekologisk mat från jord till bord Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion För yrkesverksamma SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Projektet ”LiveSeeding - Organic seed and plant breeding to accelerate sustainable and diverse food systems in Europe” har publicerat en praktisk guide för torkning och lagring av grönsaksfrön för småskalig ekologisk fröproduktion och egen produktion på gård. Skriften har fokus på att få fram så bra eget utsäde som möjligt och lägger mycket vikt på lagring. Målet är att lyfta praktiska exempel och att ge vägledning för att hjälpa odlare hur de kan torka frön effektivt, hur fröna hålls torra under lagring samt hur man skyddar utsädet från syre.

Hela guiden finns att läsa på Organic Farm Knowledge

Svenskt projekt

Ett projekt för att öka den svenska produktionen av ekologiskt köksväxtutsäde är just nu i startgroparna. Målet är att samla och engagera aktörer i branschen för att öka den inhemska produktionen av ekologiska grönsaksfrön. Fröodlare, forskare, yrkesodlare och andra intressenter deltar i projektet under ledning av Agroax. Kunskapen kring fröodling och vilka sorter som är lämpade för Sveriges klimat idag och med ett förändrat klimat behöver stärkas. Epok deltar också i projektet som finansieras av Jordbruksverket.