Både miljömässiga och sociala fördelar med ett diversifierat jordbruk

2024-12-19
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Biologisk mångfald och ekologisk produktion Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja? SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Förenklingen av jordbruket fortsätter att öka på bekostnad av mer varierande former av jordbruk. Denna förenkling, till exempel i form av odling av ett fåtal intensivt skötta grödor, utgör en risk för att hålla världen inom säkra och rättvisa gränser för jordsystemet. I en ny sammanläggning av 24 studier i 11 länder på 2655 gårdar från hela världen har man utvärderat hur diversifiering av jordbruket påverkar social och miljömässig hållbarhet.

De former för diversifiering som man fokuserade på var att integrera djurhållning med växtodling, använda organiska gödselmedel och mer varierade växtföljder, anlägga blomremsor och andra miljöytor samt att praktisera vattenbevarande åtgärder i jordbruket. Resultaten visade att diversifiering gynnade både sociala (exempelvis människors välbefinnande, avkastning och tryggad livsmedelsförsörjning) och miljömässiga (exempelvis biologisk mångfald, ekosystemtjänster och minskade externa miljöeffekter) aspekter av hållbarhet.

Cassandra Vogel, postdoktor vid SLU, bidrog med data till studien från sitt doktorandprojekt, där hon undersökte hur diversifieringsstrategier påverkade biologisk mångfald, ekosystemtjänster samt hushållens näringsämnesförsörjning och tillgång till mat bland småjordbrukare i Malawi. Hon tycker att det viktigaste resultatet i den nya studien som är publicerad i Science är att de positiva effekterna på både miljömässig och social hållbarhet ökade när jordbrukare kombinerade flera olika diversifieringsstrategier. Samtidigt minskade också mängden målkonflikter mellan till exempel biologisk mångfald och avkastning jämfört med när diversifieringsmetoderna praktiserades var för sig. Hon pekar på att gårdar med flera olika diversifieringsstrategier därför har en större chans att uppnå win-win-resultat för både miljön och människorna. Baserat på sina resultat rekommenderar forskarna bakom den nya studien att jordbrukspolitik utformas som samtidigt gynnar flera olika former av diversifiering.

Studien

Rasmussen, L. V., Grass, I., Mehrabi, Z., Smith, O. M., Bezner-Kerr, R., Blesh, J., ... & Kremen, C. (2024). Joint environmental and social benefits from diversified agriculture. Science384(6691), 87-93.