Ny exportsatsning för ekologiskt öppnar dörren till Storbritannien

2024-04-12
Statistik och marknad För yrkesverksamma Ekonomi i ekologisk produktion Organic Sweden

Under våren drar Organic Sweden igång en treårig exportsatsning mot Storbritannien med syfte att skapa nya affärsmöjligheter för företag med ekologiska produkter i sortimentet.

I Storbritannien har marknaden för ekologiska livsmedel vuxit 12 år i rad. Tillväxttakten de senaste åtta åren har varit mer än dubbelt så hög för de ekologiska produkterna jämfört med de konventionella alternativen, enligt en rapport från stiftelsen Soil Association. Rapporten visar också att efterfrågan på ekologiskt växer snabbare än den inhemska produktionen. Det är mot denna bakgrund som Organic Sweden initierar projektet Organic Export UK – en treårig exportsatsning som syftar till att koppla ihop svenska ekologiska producenter med distributörer, grossister och återförsäljare på den brittiska marknaden.

Den växande marknaden för ekologiskt i Storbritannien är en unik möjlighet för eko-producenter i Sverige och Europa som vill växa och möta nya kunder, säger Anton Järild, kommunikationsstrateg på Organic Sweden.

Organic Export UK samlar en mångfald av företag och varumärken inom en rad olika kategorier – från spannmål och mjöl till dryck, snacks och oljor – och från olika delar av Sverige. Under Organic Sweden’s ledning ska de visa upp sina ekologiska produkter på mässorna Natural & Organic Products Expo i London och Nordic Organic Food Fair i Stockholm under 2024, 2025 och 2026.

– Vi är mycket glada över att välkomna Organic Sweden och svenska ekologiska producenter till våra mässor. Tillsammans kopplar vi ihop branschen och skapar en värdefull mötesplats för kunskaps- och perspektivbyte, säger Carsten Holm, Managing Director för Diversified Communications.

Organic Sweden kommer att vara på plats på Natural & Organic Products Expo i London 2024, den 14-15 april för att träffa systerorganisationer, grossister och andra samverkanspartners på den brittiska marknaden, samt för att delta i seminarieprogrammet. Alla som är på plats i London under dessa dagar får gärna kontakta Charlotte Bladh André och Anton Järild på Organic Sweden för att samtala om den kommande exportsatsningen. Den gemensamma paviljongen för svenska ekologiska producenter kommer att lanseras på Nordic Organic Food Fair 2024, den 9-10 oktober i Stockholm.

Om projektet

Organic Export UK är ett treårigt projekt som syftar till att öka försäljningen och produktionen av ekologiska livsmedel från Sverige genom exportfrämjande aktiviteter. Bakom satsningen står Organic Sweden, branschorganisationen för ekologiska livsmedel i Sverige. Projektet finansieras till merparten av EU.

Är du eller ditt företag intresserade av att samverka med oss? Kontakta Anton Järild på Organic Sweden på anton.jarild@organicsweden.se