Stiftelsen Lantbruksforskning är lantbruksföretagarnas egen forskningsstiftelse. SLF finansierar i huvudsak forskning som har relevans för lantbruket i ett relativt kort perspektiv. De har haft en riktad utlysning om ekologiskt lantbruk 2014 - 2016 i samarbete med, samt med finansiering av Formas (märkta med * nedan). I samband med denna utlysning kunde forskarna även i den vanliga SLF-utlysningen ange om projektet var ett ekologiskt projekt, vilket innebar att ytterligare projekt om ekologiskt lantbruk finansierades med SLF:s egna medel. SLF har även i andra utlysningar finansierat forskning om ekologiskt lantbruk, utan att
utlysningen varit riktad mot det området. Här presenteras de riktade utlysningarna samt projekt som bedömts vara relevanta för ekologisk produktion.
The Swedish Farmers’ Foundation for Agricultural Research (SLF) is normally funding research on organic farming within their ordinary research programs. However, in 2013 a special program for research on organic farming was launched, which was a joint call of SLF and Formas for the period 2014-2016 (marked with * below). SLF funded 36 projects during 2008-2018. Furthermore 9 projects were funded by SLF in a joint SLF/Formas program 2014-2016. On this pages these projects are listed and other projects that we consider to be relevant for organic farming.
Växtodling/Crop production
Samodling för mer hållbar rapsodling
Multifunctional intercropping of winter oilseed rape and legumes to reduce weeds, pathogens and pests
Grant (SEK): 2 976 000 (2021-)
Georg Carlsson, SLU
Vallen i nordiskt perspektiv
Creating a popular scientific review of the use of leys for livestock
Grant (SEK): 1 494 000 (2021-)
Johanna Wallsten, SLU
Mer vall på slätten för klimateffektiv produktion
Integrating ley in arable cropping systems on plain-lands
Grant (SEK): 750 000 (2020-2023)
Carl-Otto Swartz, SLU
SamZoner 2.0 - Optimering av multifunktionella skyddszoner för ökad biologisk bekämpning och pollinering
SamZon 2.0 – multifunctional buffer zones to support pollinators and natural enemies
Grant (SEK): 3 140 000 (2019-2024)
Maria Viketoft, SLU
Går det att höja vallskördarna med enstaka bevattningsgivor - vad händer med kvaliteten?
Different irrigation strategies for forage – effects on yield levels and yield quality
Grant (SEK): 3 170 000 (2019-2023)
Ingrid Wesström, SLU
Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens with aerated steam treatment (ThermoSeed)
Grant (SEK): 2 973 256 (2019-2024)
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB
Halva ytan bearbetas – odlingssystem med radhackning, bandsådd, bandsprutning och mellangrödor
Half the surface tilled – a cropping system without heavy tillage, using row hoeing, strip sowing, band spraying and under sown subsidiary crops
Grant (SEK): 1 900 000 (2018-2020)
Göran Bergkvist, Department of Crop Production Ecology, SLU
Electrical Weed Destroyer (EWD) – ny teknik för mekanisk ogräskontroll
Electrical Weed Destroyer (EWD) – a new technique for mechanical weed control
Grant (SEK): 569 000 (2017-2018)
Lars Andersson, Department of Crop Production Ecology, SLU
Förädling av ärt för ökad motståndskraft mot rotröta
Breeding of pea for increased resistance to root rot
Grant (SEK): 1 250 000* (2014–2017)
Magnus Karlsson, Forest Mycology and Plant Pathology, SLU
Kontroll av skadeinsekter i klöverfröodlingar med biologiska metoder
Control of insect pests in clover seed crops with biological methods
Grant (SEK): 1 766 000* (2014-2017)
Olle Anderbrandt, Lund University, Biology
Ökad skörd och odlingssäkerhet med optimerad fördelning av utsädet i raden vid sådd på 25 cm radavstånd
Increased harvest and crop safety with optimized distribution of seeds in the row at sowing on 25 cm row spacing
Grant (SEK): 1 297 000* (2014-2017)
Per Ståhl, Swedish Rural Economy and Agricultural Societies
Effektivt utnyttjande av flytgödsel och rötrest – on-lineanalys av gödselkvalitén som möjliggör anpassad gödsling
Effective utilization of slurry and digestate – Online analysis of manure quality that enables balanced fertilization
Grant (SEK): 1 071 000* (2014-2017)
Bo Stenberg, Department of Soil and Environment, SLU
Sortblandning – ett robust odlingssystem
Variety mixing – a robust cropping system
Grant (SEK): 2 400 000* (2014-2017)
Velemir Ninkovic, Ecology, SLU
Surgörning och kvävekomplettering i flytgödsel och biogödsel
Acidifying and nitrogen supplementing in liquid manure and digestate
Grant (SEK): 200 000 (2012-2013)
Kjell Gustafsson, Agroväst
Klimatrobusta odlingssystem med radhackning mot rot- och fröogräs i stråsäd
Climate resilient cropping systems with row hoeing to control root and seed weeds in cereals
Grant (SEK): 1 200 000 (2011-2016)
Per Ståhl, Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB
Optimering af forfrugt for forbedret dyrkningssikkerhed i trindsæd (OpTrin)
Optimizing preceding crop for improved yield stability in grain legume
Grant (SEK): 1 647 000 (2010-2014)
Erik Steen Jensen, Department of biosystems and technology, SLU
Kontroll av skadeinsekter i klöverfröodlingar med biologiska metoder
Control of pest insects in clover seed production
Grant (SEK): 1 500 000 (2010-2014)
Olle Anderbrandt, Lund University, Biology
Svensk sojaodling för inhemsk proteinfoderförsörjning
Swedish soy bean production for adomestic protein supply
Grant (SEK): 900 000 (2010-2013)
Fredrik Fogelberg, JTI – Swedish Institute of Agricultural and Environmental Engineering (now part of RISE – Research Institutes of Sweden)
Biologisk markkartering i fältförsök - DNA-baserad analys av jordburna växtsjukdomar
Biological soil analysis in field trials – DNA based analysis of soilborne diseases
Grant (SEK): 900 000 (2009-2015)
Anders Jonsson, SLU
Snabb och säker diagnos av patogener på rödklöver i jord och rot samt värmebehandling av rödklöverfrö för ökad utsädeskvalitet
Fast and secure diagnosis of patogenes in red clover in soil and root and heat treatment of red clover seeds to improve seed quality
Grant (SEK): 600 000 (2009-2013)
Ann-Charlotte Wallenhammar, HS Konsult AB
Mer protein och minskat ogrästryck genom samodling av majs och åkerböna i ekologisk odling
Increased protein and better weed control by intercropping corn and fava beans in organic production
Grant (SEK): 950 000 (2009-2013)
Eva Stoltz, Swedish Rural Economy and Agricultural Societies,
Biologisk Markkartering- Integrerad analys av jordburna växtsjukdomar och markkemi i oljeväxter och stråsäd
Biological soil analysis – integrated analysis of soilborne diseases and soil chemistry in oilseed and cereals
Grant (SEK): 2 185 000 (2008-2013)
Anders Jonsson, SLU
Trädgårdsproduktion/Horticulture
Lönsam vinbärsodling genom feromonbaserad kontroll av skadeinsekter
Sustainable pheromone-based methods to reduce the damage from three moth species on currants
Grant (SEK): 2 907 000 (2020-)
Olle Anderbrant, Lund University
Växtnäringsbevattning med organiska N-gödselmedel i svensk äppelproduktion
Fertigation with organic N-fertilizers in Swedish apple production
Grant (SEK): 980 000 (2015-2020)
Helene Larsson Jönsson, Biosystems and Technology, SLU
Utveckling av färskskördad åkerböna/bondböna till den svenska och internationella marknaden
Producing fresh frozen horse beans/broad beans for Swedish and international markets
Grant (SEK): 320 000 (2015-2017)
Fredrik Fogelberg, JTI – Swedish Institute of Agricultural and Environmental Engineering (now part of RISE – Research Institutes of Sweden)
Utveckling av bekämpningsstrategi mot lagringsjukdomar i ekologiskt odlade äpplen och päron, ett samverkansprojekt
Development of control strategy against storage diseases in organic apples and pears, a collaborative project
Grant (SEK): 1 920 000* (2013-2017)
Marie Olsson, Department of Plant Breeding, SLU
Appliceringsteknik med fokus på biologiska växtskyddsmedel
Application technique with a focus on biological plant protection
Grant (SEK): 1 984 000* (2013-2018)
Klara Löfkvist, JTI – Swedish Institute of Agricultural and Environmental Engineering (now part of RISE – Research Institutes of Sweden)
Bekämpningsstrategier med miniträda och avbrottsgrödor mot nattskatta och bägarnattskatta i en ekologisk växtföljd med potatis, morot och lök
Control strategies with short term fallow and interval crops against black and green nightshade in an organic crop rotation with potato, carrot and onion
Grant (SEK): 1 980 000* (2013-2017)
David Hansson, Department of Biosystems and Technology, SLU
Studie över naturliga fienders roll vid bekämpning av bladlöss och sköldlöss i äppelodlingar samt odlingsteknikens inverkan på den naturliga regleringen av skadeinsekter
Study of the control exerted by natural enemies over aphids and scales in apple orchards and the management factors affecting the natural regulation of pests
Grant (SEK): 2 730 000 (2012-2017)
Mario Porcel, Department of Plant Protection Biology, SLU
Successiv utveckling av hållbara odlingssystem i långliggande grönsaksförsök
Successive development of sustainable cropping systems in long term vegetable experiments
Grant (SEK): 530 000 (2012-2017)
Anita Gunnarsson, Swedish Rural Economy and Agricultural Societies,
Utveckling av integrerade bekämpningstrategier i växthusgurka i samverkan med odlare
Developing integrated pest management strategies against powdery mildew in greenhouse production of cucumber in c
collaboration with farmers
Grant (SEK): 1 920 000 (2012-2016)
Birgitta Rämert, Department of Plant Protection Biology, SLU
Utveckling av integrerade bekämpningsstrategier mot skadeinsekter i äpple i samverkan med odlare, rådgivare, feromonproducenter och forskare
Developing integrated pest control strategies against insect pests in apples. Cooperation with farmers, advisers and researchers
Grant (SEK): 3 070 000 (2011-2015)
Marco Tasin, Department of Plant Protection Biology, SLU
Utveckling av integrerade bekämpningsstrategier mot skadeinsekter i gurka i samverkan med odlare
Developing integrated pest control strategies against insect pests in cucumbers. Collaboration with farmers
Grant (SEK): 2 680 000 (2010-2014)
Birgitta Rämert, Department of Plant Protection Biology, SLU
Potatis/Potatoes
Framtagning av bladmögelresistenta matpotatissorter för stora delar av Sverige
Developing new food potato varieties with durable resistance to late blight
Grant (SEK): 1 900 000 (2015-2020)
Erik Andreasson, Department of Plant Protection Biology, SLU
Framtagning av bladmögelresistenta matpotatissorter för hela Sverige
Development of late blight resistant potatoe varieties for the whole of Sweden
Grant (SEK): 2 000 000* (2013-2016)
Ulrika Carlson-Nilsson, Department of Plant Breeding, SLU
Fjäderfä/Broiler chicken & Egg production
Vallbaserade produkter för enkelmagade djur – ett steg närmare kommersialisering!
Forage-based proteins for organic poultry production and soy-free feed solutions for monogastric animals
Grant (SEK): 2 887 712 (2020-)
Carina Gunnarsson, RISE
Det är inne att vara en utehöna
Innovative outdoor poultry production
Grant (SEK): 2 497 000 (2017–2018)
Helena Aronsson, Department of Soil and Environment, SLU
Långsiktigt hållbara produktionssystem för ekologist kycklingkött – Effekt av avelsmaterial och produktionsmiljö på produktivitet, djurvälfärd och miljöbelastning
Sustainable production systems for organic chicken meat – Effect of breeding material and production environment on productivity, animal welfare and environmental impact
Grant (SEK): 1 650 000* (2013-2017)
Anna Wallenbeck, Department of Animal Breeding and Genetics, SLU
Kartläggning av tarmhälsa hos ekologisk kyckling och effekt av vaccination mot koccidios
Mapping the intestinal health of organic chicken and efficacy of vaccination against coccidiosis
Grant (SEK): 847 000* (2013-2016)
Désirée Jansson, National Veterinary Institute SVA
Mjölk/Dairy
Förbättra rödklöver som proteinkälla för idisslare genom att optimera polyfenoloxidas initierad proteinkomplexbildning och smältbarhet av aminosyror
Understanding the limitations of red clover to select and breed varieties with optimal level of PPO that optimize both ruminal degradability and intestinal digestibility for maximizing the supply of amino acids for milk synthesis
Grant (SEK): 2 989 000 (2022-)
Sophie Julie Krizsan, SLU
Mindre mjölkkobesättningars roll i en hållbar och robust svensk livsmedelsförsörjning
Sustainability and resilience in small dairy cattle herds with focus on biosecurity, working conditions, animal welfare, climate adaption and environmental impact
Grant (SEK): 2 768 000 (2021-)
Lisa Ekman, SLU
Producera mjölk på bara vall och spannmål - en ekologisk modell som kan vara ekonomiskt lönsam, men passar alla kor?
Producing milk with forage and grain only – an organic model that could be economically viable, but does all cows fit?
Grant (SEK): 2 595 000* (2013-2017)
Rolf Spörndly, Department of Animal Nutrition and Management, SLU
Hur påverkar produktivitetsutveckling ekologiska odlares lönsamhet över tid?
How does productivity development affect organic arable farmers profitability over time?
Grant (SEK): 830 000 (2012-2014)
Dennis Collentine, SLU
Närproducerat foder fullt ut – optimerad och lönsam utfodring med chans till tydlig kommunikation med konsumenten
Locally produced feed – optimised and profitable feeding with a possibillity for clear consumer communication
Grant (SEK): 864 000 (2010-2014)
Anders H Gustafsson, Svensk Mjölk
Självdöda eller avlivade mjölkkor i Sverige och Danmark – en epidemiologisk undersökning
Dairy cows in Sweden and Denmark, put down or dead by natural causes – an epidemiological study
Grant (SEK): 1 425 000 (2009–2012)
Ulf Emanuelson, Department of Clinical Sciences, SLU
Uthålliga vallbaljväxter för miljö- och kostnadseffektiv mjölkproduktion
Sustainable legumes for a environmentally and cost effective milk production
Grant (SEK): 550 000 (2007–2013)
Ann-Charlotte Wallenhammar, HS Konsult AB
Kött/Meat
Automatiska registreringar för ökad djurhälsa och djurvälfärd hos betesdjur
Improved welfare indicators based on automatic registration of weight gain and activity patterns in pasture-based livestock production
Grant (SEK): 250 000 (2019-2020)
Mats Emilson, Agroväst Livsmedel AB
Åkerböna till gris i konventionell och ekologisk produktion - egenskaper och användbarhet hos olika sorter
Field beans to pork in conventional and organic production – properties and usability of different varieties
Grant (SEK): 1 935 000* (2013-2017)
Maria Neil, Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
Ny metod för virulensbestämning av fotrötebakterier hos får
New method for determining virulence of footrot bacteria in sheep
Grant (SEK): 995 000* (2013-2015)
Erik Eriksson, National Veterinary Institute SVA
Optimerad kombination av vallbaljväxtensilage och andra närproducerade proteinfodermedel till mjölkraskalvar
Optimised combination with legume silage and other locally produced protein feed to dairy calves
Grant (SEK): 770 000 (2011-2014)
Birgitta Johansson, Department of Animal Environment and Health, SLU
Internetbaserat planeringsunderlag för inhysningssystem och byggnader för nötköttsproduktion
Internet based planning for housing systems and buildings in beef production
Grant (SEK): 1 110 000 (2009–2013)
Madeleine Magnusson, Department of Biosystems and Technology, SLU
Fullfoder med vallgröda till växande grisar – en möjlighet att utnyttja närproducerade foderresurser för förbättrad välfärd?
Totally mixed rations with forage to growing pigs – a possibility to use locally produced feed resources to increase welfare
Grant (SEK): 995 000 (2009–2012)
Magdalena Åkerfeldt, Department of Animal Nutrition and Management, SLU
Livscykelanalys (LCA) av svenskt lammkött
Life cycle analysis (LCA) on meat from Swedish lambs
Grant (SEK): 380 000 (2008-2012)
Ulf Sonesson, SIK – the Swedish Institute for Food and Biotechnology
Vägar till lönsamma, attraktiva och växande företag med dikobaserad nötköttsproduktion
Roads to profitable, attractive and growing businesses with suckler cow based beef production
Grant (SEK): 2 920 000 (2008-2012)
Karl-Ivar Kumm, Department of Animal Environment and Health, SLU
Företagsekonomi/Business
Tjänster och gentjänster – hur kan ekosystemtjänster inkluderas i jordbrukeföretagens hållbarhetsarbete?
”You don’t get anything for nothing” – how can ecosystem services be included in the farm’s sustainability work?
Grant (SEK): 1 999 000* (2013-2016)
Christel Cederberg, SIK – the Swedish Institute for Food and Biotechnology
Marknadskommunikation hos småskaliga livsmedelsföretag - fortplantning av budskap och effekter av avtal i värdekedjan
Market communication of small-scale food businesses
Grant (SEK): 2 740 000 (2008-2014)
Annika Hallberg, University of Gothenburg, School of Business, Economics and Law
Marknadsföring och marknadsskapande av ekologisk produktion och konsumtion
Marketing and market creation of organic production and comsumption
Grant (SEK): 410 000 (2007-2016)
Susanne Sweet, Stockholm School of Economics, Department of Marketing and Strategy
Klimat & miljö/Climate & environment
Förbättrad ekonomi på biogasanläggningar och i gödselhantering genom fler nationella standardmetoder för hygienisering
Better profitability in the handling of manure and digestate with nationally approved standard hygienisation methods
Grant (SEK): 2 043 481 (2020-)
Petter Melin, RISE
Jordbruksbaserat bioraffinaderi - kombination av lokal och regional skala
Agriculture based biorefinery – a combination of local and regional scale
Grant (SEK): 2 658 000 (2020-)
Johanna Olsson, RISE
Ny teknik och regional strategi för recirkulering av växtnäring i stallgödsel
Solutions to increase P recycling from animal manure
Grant (SEK): 3 002 000 (2020-)
Helena Aronsson, SLU
Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
High-quality fertiliser products produced from waste streams
Grant (SEK): 2 262 124 (2020-2025)
Åsa Myrbeck, RISE
Utmaningar och behov för svenskt jordbruksproduktion - möjliga vägar för teknikutveckling för att uppnå lönsamhet samt miljö- och klimatanpassning
Opportunities and challenges with new technologies for Swedish agriculture
Grant (SEK): 501 250 (2019-2021)
Eva Salomon, RISE
Vägen till cirkulära ekonomi i svenskt jordbruk för ökad återvinning av växtnäring och för effektiv och hållbar produktion
Applying circular economy principles to agriculture is a systematic approach to reduce the environmental and climate impact of agriculture
Grant (SEK): 501 319 (2019-2020)
Erik Sindhöj, RISE