Formas finansierar forskning inom miljöområdet, areella näringar och stadsplanering och har haft utlysningar vart tredje år om ekologiskt lantbruk sedan mitten av 1990-talet.
The Formas programme for organic agriculture research may cover different parts of the food chain from primary production in agriculture and horticulture to the processing and marketing of organic food. Research of an interdisciplinary nature is encouraged. The research Formas finances should be of high relevance for current organic production and food systems.
Läs mer
Formas 2019–2022
Ökad ekologisk odling av trindsäd: en flerskalig studie av möjligheterna att producera soja och lupin i Sverige
Fostering organic cultivation of grain legumes; a multi-scale feasibility study for soybean and lupin production in Sweden
Grant (SEK): 11 861 251
Alexander Menegat, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Ökat utnyttjande av vall i foder till ekologiska grisar – utfodringsstrategier och inverkan av gräs/klöverensilage på produktion, fertilitet, N-förluster och beteende
Increased utilization of ley crops in feed for organic pigs – feeding strategies and influence of dietary inclusion of grass/clover silage on production, fertility, N-emission and pig behaviour
Grant (SEK): 11 926 877
Magdalena Åkerfeldt, Swedish University of Agricultural Sciences, Animal Nutrition and Management
Vad begränsar expansionen av ekologisk odling i Sverige?
Constraints on the expansion of organic farming in Sweden
Grant (SEK): 11 961 715
Henrik G. Smith, Lund University, Centre for Environmental and Climate Research
Kulturspannmålens roll för ekologisk spannmålsproduktion och konsumtion - kan vi lära av historien?
Sustainable organic bread from heritage cereals: using history to form the future
Grant (SEK): 11 430 000
Karin Gerhardt, Swedish University of Agricultural Sciences, Swedish Biodiversity Centre
Formas 2015–2018
Perenna grödor - viktiga komponenter till robusta och hållbara produktionssystem
Perennial crops – key components for robust and sustainable production systems?
Grant (SEK): 2 931 000
Anna Westerbergh, Swedish University of Agricultural Sciences, Plant Biology
Naturlig bekämpning av patogena mikroorganismer inom vattenbruksproduktion
Biological control of pathogenic microorganisms in the aquaculture production
Grant (SEK): 2 051 000
Alyssa Joyce, University of Gothenburg, Biological & Environmental Sciences
Stimulering av samodling i svenskt ekologiskt jordbruk via deltagardriven forskning
Encouraging intercropping in Swedish organic farming through participatory research
Grant (SEK): 2 998 000
Erik Steen Jensen, Swedish University of Agricultural Sciences, Biosystems and Technology
Multifunktionella odlingssystem - länkning av växt-växt interaktioner, insekt skadedjursbekämpning och djurlivet
Multifunctional farming systems – linking plant-plant interactions, insect pest control and wildlife
Grant (SEK): 6 836 000
Velemir Ninkovic, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Gödslingsstrategier i ekologisk tomatodling
Fertilization strategies in organic tomato production
Grant (SEK): 1 488 000
Birgitta Båth, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Integrerat mjölk och nötkött - effekter av lågintensiv ekologisk nötkreatursproduktion på markanvändning, miljö och ekonomi
Integrated dairy and beef – effects of low-intensity organic cattle production on land use, environment and economy
Grant (SEK): 3 200 000
Christel Cederberg, Chalmers University of Technology, Energy and Environment
Rötrest ett värdefullt gödselmedel i ekologisk produktion med mervärden för miljön och lantbruksföretaget
Digestate a valuable fertilizer in organic production with added value for the environment and the farm
Grant (SEK): 4 740 000
Eva Salomon, JTI – Swedish Institute of Agricultural and Environmental Engineering (now part of RISE – Research Institutes of Sweden)
Kostnadseffektivt stöd till ekologisk odling för att gynna bevarande av biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Cost effective support to organic farming to benefit the conservation of biodiversity and ecosystem services
Grant (SEK): 5 367 000
Henrik Smith, Lund University, Conservation biology
Antibiotika och antibiotikaresistens i ekologisk mjölkproduktion
Antibiotics and antibiotic resistance in organic dairy production
Grant (SEK): 4 323 000
Ulf Emanuelson, Swedish University of Agricultural Sciences, Clinical Sciences
Produktion av ekologiskt nötkött och andra ekosystemtjänster vid naturbete på en mosaik med hagmark och skog
Production of organic beef and other ecosystem services by grazing on a mosaic of pasture and forest
Grant (SEK): 6 447 000
Annemieke Gärdenäs, Swedish University of Agricultural Sciences, Soil and Environment
Biologisk bekämpning av växtpatogena nematoder i ekologisk växtodling med den nematodparasiterande svampen Clonostachys rosea
Biological control of plant pathogenic nematodes in organic crop production with the nematode parasitic fungus Clonostachys rosea
Grant (SEK): 1 610 000
Dan Funk Jensen, Swedish University of Agricultural Sciences, Forest Mycology and Plant Pathology
Hållbar tillgång på ekologiskt klöverfrö - en ödesfråga för det ekologiska lantbruket
Sustainable supply of organic clover seed – a crucial issue for organic agriculture
Grant (SEK): 6 009 000
Mattias Larsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Plant Protection Biology
Formas 2011–2013
Effekter av ändrad markanvändning på jordbruksekosystemets multifunktionalitet: Biologisk mångfald och ekosystemtjänster efter övergång till ekologisk produktion
Effects of land use change on multifunctionality in agroecosystems: Biodiversity and ecosystem services after transition to organic production
Grant (SEK): 9 486 000
Jan Bengtsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Aktörsbaserad Livscykelanalys - mot gröna livsmedelssystem för ekologiska produkter
Actor Based Life Cycle Assessment – towards green food chains for eco-products
Grant (SEK): 2 532 000
Birgit Brunklaus, Chalmers University of Technology, Energy and Environment
Effekter av gödsling med restprodukter på markbiologiska funktioner och växternas näringsupptag och tillväxt i ekologisk växtproduktion
Effects of fertilisation through nutrient recycling on soil biological functions and plant nutrient uptake and growth in organic crop production
Grant (SEK): 3 602 000
Sigrun Dahlin, Swedish University of Agricultural Sciences, Soil and Environment
Ekologiska grisar har fler ledanmärkningar, vid slakt, än konventionellt uppfödda grisar
Risk factors responsible for development of leg weakness in pigs housed in outdoor organic systems. Studies aimed at clarifying the pathogenesis behind the joint lesions, and find preventive tools
Grant (SEK): 2 852 000
Stina Ekman, Swedish University of Agricultural Sciences, Biomedical Sciences and Veterinary Public Health
Virusinfektioner i ekologiska mjölkbesättningar - risker, smittskydd och resiliens
Viral infections in organic dairy herds – risks, biosecurity and resiliency
Grant SEK): 3 150 000
Nils Fall, Swedish University of Agricultural Sciences, Clinical Sciences
FISHWELFARE - identifiering av nyckelaspekter för ekologiskt hållbar fiskodling under svenska förutsättningar
FISHWELFARE – Identification of key aspects for ecologically sustainable fish aquaculture under Swedish conditions
Grant (SEK): 905 000
Björn Frostell, KTH Royal Institute of Technology, Industrial Ecology
Sambanden mellan fiendediversitet, födovävstruktur och biologisk kontroll på ekologiska och konventionella gårdar
The importance of natural enemy diversity and food-web structure for biological control at organic and conventional farms
Grant (SEK): 4 264 000
Mattias Jonsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Reprouktion: flaskhalsen i ekologisk grisproduktion - finns det en biologisk lösning?
Reproduction: the bottleneck in organic pig production – is there a biological management solution?
Grant (SEK): 3 336 000
Ulf Magnusson, Swedish University of Agricultural Sciences, Chlinical Sciences
Stråsädens blad-mikroflora i olika produktionssystem - möjlighet för biologisk bekämpning av Fusarium
Cereal leaf microflora in different agricultural producton systems – implication for biological control of Fusarium
Grant (SEK): 3 765 000
Paula Persson, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Utveckling av bekämpningsstrategier vid ekologisk odling av äpple i samarbete med odlare baserat på en kombination av biologiska kontrollstrategier
Development of pest management strategies in organic apple production in collaboration with farmers utilizing complementary biological control strategies
Grant (SEK): 6 190 000
Birgitta Rämert, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Betydelsen av Paenibacillus polmyxa biofilm formation vid bildandet av skydd för växthusplantor mot Pythium root rot
The role of Paenibacillus polymyxa biofilm formation in protection of nursery plantlets against Pythium root rot
Grant (SEK): 1 853 000
Salme Timmusk, Swedish University of Agricultural Sciences, Forest Mycology and Plant Pathology
Avelsstrategier för ekologisk djurproduktion
Breeding strategies for organic animal husbandry
Grant (SEK): 2 605 000
Anna Wallenbeck, Swedish University of Agricultural Sciences, Animals Breeding and Genetics
Produktionssystem och djurtransporter för ekologisk produktion och hållbar utveckling: djurskydd och smittspridning
Sustainable livestock management with respect to animal transports and production systems: animal welfare and spread of disease
Grant (SEK): 3 313 000
Uno Wennergren, Linköping University, Physics, Chemistry and Biology
Formas 2008–2010
Groningsvila i reproduktiva vegetativa knoppar hos de viktigaste krypande, perenna ogräsen i Skandinavien
Dormancy in reproductive vegetative buds in creeping perennials dominating the agricultural weed flora in Scandinavia
Grant (SEK): 3 301 000
Lars Andersson, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Biodiversitet och ekosystemtjänster efter övergång till ekologisk produktion
Biodiversity and ecosystem services after transitions to organic production
Grant (SEK): 4 575 000
Jan Bengtsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Pollinering och kontroll av skadegörare i ekologiska klöverfröodlingar
Pollination and pest control in organic clover seed production – effect of field and landscape diversification
Grant (SEK): 2 925 000
Riccardo Bommarco, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Predationshastighet och bytesval hos generalistiska predatorer på ekologiska gårdar
Predation rate and prey choice by generalist predators on organic farms
Grant (SEK): 2 321 000
Barbara Ekbom, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Utnyttjande av markbiologisk aktivitet för att förbättra näringsupptag och uthållig växtskydd
Exploiting soil microbial activity to enhance nutrient acquisition and sustainable pathogen control
Grant (SEK): 2 574 000
Roger Finlay, Swedish University of Agricultural Sciences, Forest Mycology and Plant Pathology
Den gröna gården - en ekologisk gård självförsörjande med energi från förnybara källor
The green farm – an organic farm self-supplying with energy from renewable sources
Grant (SEK): 3 030 000
Per-Anders Hansson, Swedish University of Agricultural Sciences, Energy and Technology
Fosforanvändning till kor i ekologiska besättningar
Phosphorus feeding in organic dairy production
Grant (SEK): 708 000
Kjell Holtenius, Swedish University of Agricultural Sciences, Animal Nutrition and Management
Metoder för organisk odling av grönsaker: Betydelsen av beteende och kemi för ekologiska processer i kålodling
Cropping systems in Organic Vegetable Production: The Behavioural and Chemical Basis of Ecological Processes in Brassica Crops
Grant (SEK): 4 045 000
Richard Hopkins, Swedish University of Agricultural Sciences, Ecology
Endofytiska svampar i vallgräs
Endophytic fungi in forage grasses
Grant (SEK): 2 310 000
Kerstin Huss-Danell, Swedish University of Agricultural Sciences, Agricultural Research for Northern Sweden
Övervakning och kontroll av parasiter inom ekologisk nötkreatursuppfödning
Parasite Management in Organic Cattle
Grant (SEK): 3 474 000
Johan Höglund, Swedish University of Agricultural Sciences, Biomedical Sciences and Veterinary Public Health
Var bör ekologisk odling hämta växtnäring? - resurs- och miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv
Supplying organic farming with plant nutrients – resource and environmental aspects in a life cycle perspective
Grant (SEK): 3 405 000
Håkan Jönsson, Swedish University of Agricultural Sciences, Energy and Technology
Biologisk kontroll av skadegörare på raps för ekologisk oljeproduktion
Biological Pest Management in Oilseed Rape for Organic Oil Production
Grant (SEK): 6 245 000
Johan Meijer, Swedish University of Agricultural Sciences, Plant Biology & Forest Genetics
Förbättrat skydd mot skadeinsekter genom nyttjande av synergieffekter mellan biologisk kontroll och styrd växtföljd
Utilization of synergies between enhanced biological control through selective biodiversity and targeted crop rotation
Grant (SEK): 3 890 000
Birgitta Rämert, Swedish University of Agricultural Sciences, Crop Production Ecology
Betydelsen av Paenibacillus polmyxa biofilm formation vid bildandet av skydd för växthusplantor mot Pythium root rot
The role of Paenibacillus polymyxa biofilm formation in protection of nursery plantlets against Pythium root rot
Grant (SEK): 1 853 000
Salme Timmusk, Swedish University of Agricultural Sciences, Forest Mycology and Plant Pathology
Hampfrökaka som proteinråvara i ekologisk fjäderfäproduktion
Hempseed (Cannabis sativa) as a nutritional resource in organic poultry production
Grant (SEK): 1 750 000
Helena Wall, Swedish University of Agricultural Sciences, Animal Nutrition and Management
Mikronäringshushållning i ekologiska system: Hur kan vi nyttja lokala och platsspecifika förutsättningar för hållbar växt- och djurproduktion med hög produktkvalitet?
Micronutrient management strategies in organic systems: How to utilize local and site specific resources for sustainable crop and animal production of high quality products?
Grant (SEK): 7 995 000
Ingrid Öborn, Swedish University of Agricultural Sciences, Soil Science