2025-04-01
2025-04-01
2025-03-10
2025-03-04
2025-03-04
2025-02-10
2025-02-07
2025-02-07
2025-02-07
2025-01-21
2025-01-21
2025-01-21
2025-01-21
2025-01-21
På grund av oro i omvärlden de senaste åren är fokus stort på livsmedelsberedskap idag. En del av livsmedelsberedskapen är att skapa en robust livsmedelsproduktion som står sig både i freds- och kristid. Kan ekologisk produktion vara en del av ökad robusthet, vad kan vi lära från eko och vilka utmaningar finns i den ekologiska produktionen? Ett seminarium som riktar sig främst till beslutsfattare men även andra som jobbar med livsmedelsberedskap.
En av de grundläggande principerna för ekologisk produktion är att det ska bygga på kretslopp. Utifrån detta och andra principer finns användbar kunskap och metoder inom den ekologiska produktionen om hur man producerar livsmedel med minder mängd insatsvaror. SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har tillsammans med sina forskare tagit fram en policy brief med några rekommendationer kring vad man kan ta med sig från den ekologiska produktionen i det fortsatta arbetet med att bygga upp en robust livsmedelsproduktion.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är beslutsfattare eller annan aktör som jobbar med frågor rörande livsmedelsberedskap.
Det är möjligt att följa seminariet via länk. Du väljer ditt deltagande i anmälan på KSLA:s webbplats.
Moderator: Malin von Essen
13:00–13:30 Fika
”Olika aktörers syn på jordbrukets förmåga att försörja befolkningen med livsmedelsråvara vid en kris” Presentation av forskningsprojekt, Hanna Eneroth, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet.
”Arbetet med att ta fram ett rådgivningsverktyg för lantbrukare om beredskap” Presentation av Stina Olofsson som under många år jobbat med rådgivningsverktyget Greppa Näringen, rådgivare, Jordbruksverket.
”Hur kan ekologisk produktion bidra till Sveriges livsmedelsberedskap?” Presentation av arbete framtagit inom SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, projektkoordinator Tora Råberg, RISE samt anknuten forskare Epok.
Tora Råberg, forskare RISE och anknuten forskare Epok
Stina Olofsson, rådgivare Jordbruksverket och Greppa Näringen
Erika Olsson, ordförande Ekologiska lantbrukarna och lantbrukare
Anders Karlsson, riksdagsledamot Centerpartiet och suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet
Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Tid: 2025-05-07 13:00 - 15:30
Ort: Stockholm
Lokal: KSLA
Arrangör: SLU Ekologisk produktion och konsumtion & KSLA
Sista anmälningsdag: 5 maj 2025
Mer information: Anmäl dig på KSLA:s webbplats: Robust livsmedelsproduktion i freds- och kristid – är ekologisk produktion en del av lösningen?