Produktion av essentiella aminosyror till ekologisk produktion

2025-01-21
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Djurvälfärd på ekologiska gårdar För yrkesverksamma Regelverk och certifiering - ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Det är ett välkänt faktum att essentiella aminosyror är en bristvara i ekologiska foderstater till grisar och fjäderfän. Nu startar ett nytt forskningsprojekt i Danmark där syftet är att framställa aminosyror genom fermentering och bakteriella processar utan användning av organismer som har GMO eller kemisk/syntetisk anknytning. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Danmarks Tekniska Högskola (DTH) och Århus Universitet (AU).

Projektet går ut på att skapa produkter med ett högt innehåll av essentiella aminosyror i form av lysin, threonin och methionin genom en speciell fermenteringsprocess. I den industriella processen används Corynebacterium glutamicum, en bakterie som inte är tillåten i ekologisk produktion. Forskarna kommer att jobba med naturliga mutanter av bakterier och söka efter substrat som ger en hög produktion av de önskade aminosyror. Det innebär ett stort arbete med att screena olika bakterier och substrat. Målet är även att substraten ska vara producerade i närområdet och måste så klart vara tillåtna i ekologisk produktion. Slutligen ska näringsvärdet bestämmas i laboratorieförsök så det är lång väg innan detta kan bli tillgänglig i praktisk produktion och projektledaren uttrycker att det är ett projekt med hög risk. Samtidigt kan det bli banbrytande om de lyckas.

Projektet har potential att lösa en av de stora knäckfrågorna i den ekologiska gris-, kyckling- och äggproduktionen och öka möjligheten att balansera foderstaterna samt minska proteinnivån i fodret som i förlängningen minskar kväveöverskottet på gården. Brist på vissa aminosyror kan även skapa problem med djurvälfärden.

Läs mer om projektet här: Økologiske aminosyrer til grise og fjerkræ