Se seminariet "Hållbara matval – vems ansvar?"

2024-10-03
Statistik och marknad Märkning och kontroll Lokalproducerat och/eller ekologiskt – vad ska vi välja? Ekonomi i ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Den 18 september höll Epok ett seminarium med rubriken "Hållbara matval – vems ansvar?" i Stockholm. Nu finns inspelningen av seminariet tillgänglig på SLU Play.

Med inflation och höga räntor har matpriserna hamnat i fokus, medan hållbarhet och andra mervärden hamnat i skymundan. Är handeln en passiv aktör som enbart styrs av efterfrågan, eller en ansvarstagande part som kan vägleda konsumenten till hållbara val och ekologiska produkter? Måste det till politiska styrmedel? Och vad är det som avgör vad konsumenten i slutändan väljer? I samtal med några forskare och aktörer i livsmedelskedjan söker vi svaren. Projektet ”Nudging Organic” presenteras.

Medverkande: Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter; Anton Järild, Organic Sweden; Jens Hultman, Högskolan i Kristianstad; Jonas Nordström Agrifood/SLU, Malin Jonell Stockholms Universitet/KVA; Maria Gustavsson, ICA; Maria Tunberg, Analysys Mason/SLU (moderator).

Inspelningen hittar du på SLU Play