Friskare honungsbin i närheten av ekologiska fält och blomsterremsor

2024-10-02
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Biologisk mångfald och ekologisk produktion Växtskydd och bekämpningsmedel i ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

En tysk studie som nyligen publicerats i Journal of Applied Ecology har undersökt hur olika brukningsmetoder och markanvändning i jordbruket påverkar honungsbins hälsa.

Forskarteamet genomförde sin studie på 16 platser i Niedersachsen i östra Tyskland där honungsbisamhällen sattes ut och följdes under ungefär ett år. Tillgången till ekologiskt odlade fält, blomsterremsor och fleråriga halvnaturliga livsmiljöer som trädor, häckar och mångfaldsåkrar varierade på de olika platserna. Forskarna analyserade honungsbisamhällenas tillväxt och parasitangrepp, och ägnade särskild uppmärksamhet åt varroakvalstret. Varroakvalster är ett särskilt farligt skadedjur för honungsbin eftersom de överför virus som är dödliga för bina.

De fann att ekologiskt jordbruk och blomsterremsor främjade honungsbinas hälsa, och bisamhällena  växte sig starkare och i allmänhet friskare i närheten av dessa områden. Fördelen av ekologisk odling beror sannolikt på en mer varierad och kontinuerlig tillgång till föda och minskad exponering för bekämpningsmedel. Antalet varroakvalster hos bina var lägre i områden med många blomsterremsor. Detta kan bero på att blomsterremsorna ger bina en varierad och kontinuerlig tillgång till föda som kan stärka deras immunförsvar.

Fleråriga halvnaturliga miljöer tenderade däremot att vara ofördelaktiga för honungsbina. Större områden av dessa miljöer i landskapen där bisamhällena placerades innebar i allmänhet större angrepp av varroakvalster. Forskarna menar att fleråriga halvnaturliga miljöer är viktiga för att främja biologisk mångfald, men att de kan öka sjukdomsspridningen hos honungsbin. Studiens resultat kan bidra till att förbättra skötseln av jordbrukslandskap för honungsbin och andra pollinatörer.

Studien

Pluta, P., Czechofsky, K., Hass, A., Frank, L., Westerhoff, A., Klingenberg, H., Theodorou, P., Westphal, C., Paxton, R. (2024) Organic farming and annual flower strips reduce parasite prevalence in honey bees and boost colony growth in agricultural landscapes. Journal of Applied Ecology, i tryck.