Ekologiska Lantbrukarna satsar på robusta sorter till svensk ekoodling

2024-10-02
Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion För yrkesverksamma Växtskydd och bekämpningsmedel i ekologisk produktion Ekonomi i ekologisk produktion Ekologiska Lantbrukarna

Per Modig, tidigare känd som rådgivare hos HIR Skåne arbetar sedan den första september på Ekologiska Lantbrukarna. Per ska driva en ny satsning för att utveckla bättre och mer robusta sorter till svensk ekoodling.

Projektet, som drivs i samarbete med HS Konsult, heter "Lantbrukardrivet arbete för bättre utsäde till ekologisk odling i Sverige". Målet är ett ökat utbud av sorter anpassat till den ekologiska växtodlingen samt en ökad inhemsk produktion av utsäde i Sverige generellt.

Ett första konkret steg är att ta fram en handlingsplan för hur bättre eko-utsäde ska utvecklas, i nära dialog med odlare och branschfolk. Genom att lägga till fler sorter i SLUs befintliga sortförsök, demoodling av utvalda sorter samt kunskapshöjande aktiviteter ska kunskapen om ekologisk sortutveckling öka och i förlängningen ge ett större utbud på marknaden.

Läs mer om projektet på Ekologiska Lantbrukarnas webbplats: Nytt projekt för bättre sorter till svensk ekoodling