Potential för större skördar från ekoodlingar

2024-08-19
Statistik och marknad Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Forskning om ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

En av de största utmaningarna globalt är att förse världens befolkning med mat på ett hållbart sätt. Ekologisk odling är en möjlighet, men baksidan är att den ger sämre skördar än konventionell odling. Studier ledda från Lunds universitet visar nu att skördeskillnaden mellan ekologisk och konventionell odling är mindre än man tidigare trott, men ändå klart mindre än för konventionell odling. Genom kunskap om vad som begränsar ekologiska skördar, finns det dock potential att öka dessa. Samtidigt är det viktigt att bevaka vilka miljöeffekter som nya skötselmetoder kan medföra.

I sin avhandling ”Developing organic farming - Agroecological challenges for sustainable intensification”, har Melanie Karlsson, doktorand på Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) på Lunds universitet, tillsammans med kollegor på Lunds universitet, SLU och Agrifood tagit ett brett och tvärvetenskapligt grepp kring det ekologiska jordbrukets utmaningar. Genom att undersöka om ekologiska skördar kan öka, samtidigt som fördelarna med ekologisk odling för miljön bibehålls, så har forskargruppen försökt identifiera den ekologiska odlingens potential att utvecklas i större skala.

Läs hela nyheten på Lunds universitets webbplats: Potential för större skördar från ekoodlingar