Äldre spannmålssorter motverkar ogräsproblem i ekologisk odling

2024-08-16
Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? Avkastning och livsmedelsförsörjning i ekologisk produktion Biologisk mångfald och ekologisk produktion Växtskydd och bekämpningsmedel i ekologisk produktion SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok)

Ogräs är en viktig del av den biologiska mångfalden i jordbruket samtidigt som de också ofta påverkar skörden negativt. Äldre spannmålssorter, som utvecklades före 1960, då det industriella jordbruket tog fart, är mer högväxande och bildar en högre biomassa jämfört med moderna spannmålssorter och denna egenskap kan användas för att motverka ogräs i ekologiska odlingssystem.

I en ny fransk studie genomfördes ett fältexperiment där fem moderna och fem äldre höstvetesorter antingen odlades konventionellt med användning av syntetiska insatsmedel i form av kvävegödselmedel, herbicider och fungicider, eller i ett ekologiskt odlingssystem utan användning av syntetiska insatsmedel. Grödans ljusinsläpp och ogrästätheten registrerades under tolv veckor fram till grödans mognad. I genomsnitt hade de gamla vetesorterna 17 procent lägre ogrästäthet jämfört med de moderna sorterna, medan användning av kemiska insatsmedel ledde till en genomsnittlig minskning av ogrästätheten med 37 procent. Minskningen i ogrästäthet var något högre för de äldre sorterna när de odlades ekologiskt (-21 procent) jämfört med i det konventionella odlingssystemet (-11 procent), men skillnaden kunde inte säkerställas statistiskt. Man fann också att de äldre vetesorterna släppte ner mindre ljus till markytan jämfört med de moderna sorterna, vilket kan förklara deras högre konkurrensförmåga mot ogräs.

Trots att de äldre sorterna minskade ogrästätheten påverkades inte ogräsens artrikedom. Forskarna menar att resultaten är speciellt intressanta för ekologisk odling där syntetiska insatsmedel som herbicider inte används och där äldre spannmålssorter istället kan odlas för att minska ogrästätheten samtidigt som artrikedomen av ogräs bevaras.

Studien

Federico, A. A., Pimet, E., Coffin, A., Ducourtieux, C., Queyrel, W., Rolhauser, A. G., ... & Blouin, M. (2024). Ancient varieties can help control weed density while preserving weed diversity. Biological Agriculture & Horticulture, 40(2), 78-91.