2024-11-08
2024-11-08
2024-11-08
2024-11-07
2024-11-07
2024-10-18
2024-10-18
2024-10-18
2024-10-03
2024-10-03
2024-10-02
2024-10-02
2024-10-02
2024-10-02
2024-10-02
Nu är ”Forskningsagenda för ekologiskt lantbruk och ekologisk mat” publicerad. Den har tagits fram i en bred process tillsammans med aktörer inom livsmedelskedjan och forskningen. Agendan ringar in, exemplifierar och sammanfattar forskningsbehov på både kort och lång sikt.
Epok har som ett av sina uppdrag att samordna och initiera forskning inom ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. Ett led i det arbetet är att formulera en forskningsagenda för olika målgrupper inom ekologiskt lantbruk; lantbrukare, rådgivare, näringsliv, organisationer för konsumenter och producenter, beslutsfattare, finansiärer och forskare.
Syftet med forskningsagendan är att:
bidra till att forskning om ekologisk produktion och konsumtion är relevant för olika målgrupper
medverka till att forskning om ekologiskt lantbruk främjar ökad hållbarhet i både ekologiskt och annat lantbruk
identifiera forskning som behövs för att uppnå politiskt satta mål
främja samarbete och tvärvetenskap
Arbetet med agendan påbörjades 2020 med en enkät som skickades ut till praktiker, forskare och andra aktörer med goda insikter om läget inom ekologisk produktion och konsumtion i Sverige. Samma aktörer bjöds sedan in till två dagars öppen workshop 2021 och ett utkast till den nu publicerade agendan skickades ut på remiss runt årsskiftet 2021–2022 . Även forskningsfinansiärer har bjudits in och deltagit i arbetet.
Forskningsbehoven är i agendan uppdelade på följande teman
Sund jord och näring till växterna
Hållbar odling i fält, tunnlar och växthus
Agroekologiska lösningar för växtskyddet
Djuren i lantbruket
Produktion i vatten
Sorter och raser som håller i längden
Fokus på människorna
Teknik som gör skillnad
Hur vet vi vad som är hållbart?
Maten vi äter
Politik, konsumtion och marknad
Det visionära framtida lantbruket
Hur utvecklar vi kunskap?
Läs agendan här: Forskningsagenda för ekologiskt lantbruk och ekologisk mat