Rådgivningsguide ekologisk produktion

Den här guiden innehåller information och länkar om rådgivning som blivande eller redan etablerade ekolantbrukare kan ha nytta av.


Övergripande om rådgivning och ekologisk produktion

Rådgivningen inom ekologisk produktion finns över hela landet men kan vara olika organiserad i olika landskap. Funderar du på att ställa om till ekologisk produktion är det alltid bra att ta hjälp av en rådgivare eller en kollega. Har du som lantbrukare redan rådgivning genom kända rådgivningsföretag som Hushållningssällskapet, Växa, Skånesemin eller liknande, har din rådgivare säkert tips på en kollega som är kunnig i ekologisk produktion.

Har du inte kontakt med rådgivningen i dag eller är nystartad lantbrukare tar du kontakt med länsstyrelsen där du bor. De kan guida dig till vilka rådgivare som finns inom ekologisk produktion i ditt närområde. Ofta finns det möjlighet att få rådgivningen subventionerad vid omläggning till ekologisk produktion. Exakt hur det ser ut för dig har din rådgivningsorganisation eller länsstyrelsen information om.

Det viktigaste när du söker rådgivning inom ekologisk produktion är att kunskapen som förmedlas går att omsätta i praktisk handling på din gård. Här är det viktigt att rådgivaren har förmågan att se gården som en helhet och att jordart, växtföljd, djurhållning och gårdens ekonomibyggnader och maskinpark kopplas samman på ett bra sätt.

Länsstyrelserna har samlad information om rådgivningskompetensen i respektive län: https://www.lansstyrelsen.se/ gå till ditt län och hitta sakkunniga i olika lantbruksfrågor.


Rådgivning inom ekologisk växtodling

Växtföljden är hörnstenen i ekologisk växtodling och det är där du börjar diskussionen med din rådgivare. Sedan diskuterar ni hur du kan tackla växtnäringsförsörjning och ogräs. Naturligtvis är avsättningen av dina grödor viktig – ska det mesta användas till en egen djurhållning måste en behovsanalys göras. Går de flesta grödor till försäljning diskuterar ni lämpliga avsättningskanaler. Har du planer på ekologisk grönsaks- eller fruktproduktion bör du söka en rådgivare som har trädgårdskunskap, som ibland kan finnas utanför det län som du bor i.

Exempel på rådgivare:


Rådgivning inom ekologisk husdjursproduktion

Det viktigaste i all ekologisk djurhållning är en trygg foderförsörjning. Tillsammans med din rådgivare beräknar ni djurens foderbehov och börjar en diskussion om hur mycket av fodret som kan produceras på gården. Utevistelse och djurens betesintag är också stora utmaningar på många gårdar.

Exempel på rådgivare:


Ekonomi och frågor kring ersättningar för ekologisk produktion

Det är naturligtvis viktigt att värdera hur företagets ekonomi blir efter en omläggning till ekologisk produktion. I samarbete med en ekonomirådgivare upprättar du en driftsplan – glöm inte att ha koll på likviditeten under omläggningen. Det tar tid innan du får merpriset för dina ekologiska produkter samtidigt som vissa kostnader ökar under omställningen.

Exempel på rådgivare:


Ekologisk försöksrapport

Hushållningssällskapets ekologiska försöksrapporter samlar forskning och kunskap och innehåller rapporter från försök och projekt från Sverige och våra grannländer. Artiklarna är skrivna av rådgivare och/eller forskare och vid alla artiklar finns dessutom en ”Rådgivarens kommentar” där rådgivare från Hushållningssällskapet ger sin tolkning av resultaten. Det gör det lättare exempelvis för en lantbrukare att se vad som är intressant på just sin gård. 2020-års rapport är kostnadsfri tack vare bidrag från Jordbruksverket. Rapporterna hittar du på Hushållningssällskapets webbplats: Ekologisk försöksrapport


Byggnadsrådgivning – ställ krav på anpassning till eko

Rådgivare som jobbar med att projektera byggnader i lantbruket jobbar oftast med både ekologiska och konventionella stallar. Vid all ombyggnad bör du ha koll på om den nya stallbyggnad är anpassad till ekologisk produktion och hur mycket som behöver investeras vid en eventuell omställning.


Dokumentation och uppföljning av regelverk

Se till att uppfylla kravet på dokumentation och ha koll på vad som gäller kring regelverk. Upprätta checklistor etc.

Info om vad du behöver veta hittar du hos Jordbruksverket, Länsstyrelsen, certifieringsorgan och hos KRAV.